14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaVijestiAlbanija proglasila rijeku Vojušu budućim nacionalnim parkom

Albanija proglasila rijeku Vojušu budućim nacionalnim parkom

IzvorBETA

Albanski zvaničnici proglasili su rijeku Vojušu i njene pritoke budućim nacionalnim parkom u nastojanju da očuvaju, kako su rekli, jednu od posljednjih divljih rijeka Evrope. 

(AP Photo/Felipe Dana, File)


Albansko ministarstvo turizma i životne okoline potpisalo je ugovor sa ekološkom organizacijom Patagonia sa sjedištem u Kaliforniji u SAD, da sastave “integrisan i održiv plan” za novi nacionalni park. 

“Ovo je prilika da se zaštiti jedna od evropskih reka, zaista jedna od krunskih dragulja Evrope”, rekao je Rajan Gelert iz Patagonije za AP. 
Patagonija će, zajedno sa drugim ekološkim grupaka EcoAlbania, Rivervoč (Riverwatch) i EuroNatur, pomoći da se organizuje i finansira panel međunarodnih i lokalnih stručnjaka koji će sastaviti okvir za park i takodje skrenuti pažnju svijetu prirodne ljepote rijeke. 
Reka Vojuša duga je 270 kilometara a teče od obronaka grčkih planina Pindus do albanske jadranske obale.

Naučnici kažu da u njenom ekosistemu živi 1.100 vrsta, od kojih je 13 u opasnosti od izumiranja. Ona takodje ima ekološku, kulturnu i ekonomsku vrijednost za 60.000 Albanaca koji žive duž njenih obala.

Proglašenje rijeke i njene okoline parkom prirode obogatiće generacije koje će naslijediti Vojušu do sada novim nepređenim putem u Evropi, rekao je premijer Edi Rama.

Rama je rekao je da je vlada odustala od planova za izgradnju osam hidrocentrala na reci Vojuši i njenim pritokama koje je trebalo da proizvedu struju za zemlju. Ekolozi kažu da bi hidrocentrale nanijele ozbiljnu štetu reci.
Zvaničnici nisu rekli šta će se dogoditi sa poluzavršenom hidroelektranom Kalivac na Vojuši.

“Ovaj dogovor je ozbiljan korak ka počinjanju zajedničkog projekta u kome učestvuje mnogo aktera, ne samo iz vlade, u izgradnji nacionalnog parka”, rekao je Olsi Nika iz grupe EcoAlbanija, jedne od grupa koja se protivila hidrocentralama.

Nika i Gelert rekli su da bi mogle da prođu godine prije nego što nacionalni park postane zvaničan, trenutno to je zaštićena zona. 
Niko nije za sada mogao da kaže na kojoj površini će se protezati novi nacionalni park ali Rama je rekao da će biti najveći u Albaniji. Nacionalni park Valbona sada važi za najveći u zemlji i obuhvata 8.000 hektara.

(AP Photo/Felipe Dana, File)
IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA