8.7 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaNajnovijeCurić: Dan Sandžaka simbolizuje jedinstvo među narodima koji žive u Sandžaku

Curić: Dan Sandžaka simbolizuje jedinstvo među narodima koji žive u Sandžaku

Bošnjaci u Sandžaku obilježavaju u nedelju, 20. novembra, jedan od najvećih nacionalnih blagdana, Dan Sandžaka. Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru, Kulturni centar, muzej „Ras“ i Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ organizuju brojne manifestacije, javlja Anadolu Agency (AA).

„20. novembara 1943 godine potvrđena je jedna od važnijih historijskih činjenica, činjenica da narodi Sandžaka nekoliko vijekove žive u slozi, harmoniji i miru i žele zajednički graditi svoju budućnost. Dan Sandžaka simbolizuje jedinstvo među narodima koji žive u Sandžaku, jer su tada, te 43. godine, u vihoru Drugog svjetskog rata, svi građani Sandžaka, Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci, jedinstveno i složno donijeli Odluku o osnivanju ZAVNOS-a  i iskazali jasno opredjeljenje u kakvom Sandžaku žele da žive.“- istakla je dr. Jasmina Curić predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća otvarajući program kojim je Vijeće započelo svečanost obilježavanja Dana Sandžaka.

Tokom večerašnje manifestacije, tradicionalno, uručena je nacionalna književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“. Ovogodišnji laureat je pesnik, pripovjedač i esejista iz Novog Pazara, Maruf Fetahović. Takvu odluku doneo je žiri koji su činili književnik Fehim Kajević, prof. dr. Sead Šemsović i dr. Fuad Baćićanin.

„Tematski će skoro sve vreme ostati čvrsto vezan za svoj Sandžak, kako onaj deo iz kojega je potekao (Bihor), tako i onaj u kome je proveo skoro celi život (Novi Pazar). U svojim je radovima izuzetno svjestan bošnjačkog jezičkog izraza svog podneblja, te ga kako u poeziji tako i prozi bogato baštini i nanovo kreira“, navedeno je u obrazloženju žirija sa kojim je prisutne upoznao prof. dr. Sead Šemsović.

Nakon uručivanja nagrade “Pero Ćamila Sijrića”, u BNV je organizovana i promocija knjige Interpretacije “Usmena proza Bošnjaka”, autorke Amire Dervišević.

Osim BNV ovaj važan datum različitim aktivnostima obeležavaju i ostale ustanove u Novom Pazaru. Doprinos obeležavanju Dana Sandžaka dala je Narodna biblioteka “Dositej Obradović”, organizovanjem manifestacije “Poezija Sandžaka”. Kulturni centar Novi Pazar organizovaće u ponedeljak, 21. novembra, izložbu ručnih radova “Zlatovez”, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva.

Za utorak, 22. novembar, Kulturni centar planira izložbu ćilima i održavanje okruglom stola sa temom “Ćilimarstvo u novopazarskom i tutinskom kraju”.

U novopazarskom muzeju “Ras” u ponedeljak, 21. novembra, biće otvorena izložba fotografija “Sandžak od ZAVNOS-a do danas”.

Dan Sandžaka obeležava se u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Odluku o proglašenju 20. novembra jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, donelo je BNV 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli, Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.​​​​​​​

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA