-2.9 C
Novi Pazar
29/01/2023
NaslovnicaDruštvoAnketa: Oko 99 odsto ispitanih stanje životne sredine u Srbiji opisalo žalosnim

Anketa: Oko 99 odsto ispitanih stanje životne sredine u Srbiji opisalo žalosnim

IzvorBETA

Oko 99 odsto ispitanika u Srbiji upotrebilo je reči “žalosno”, “očajno”, “poražavajuće”, “jezivo” i “zabrinjavajuće” da opiše stanje životne sredine u zemlji, pokazala je anketa “Otvori zelena vrata – koja je tvoja ključna reč”.

Organizacije Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koje su sprovele anketu finansiranu od EU, najavile su da će rezultate predstaviti radnoj grupi za izradu nacionalne strategije za zaštitu životne sredine.

Programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava delegacije EU u Srbiji Ekmel Čirzmečioglu tom prilikom je rekao da EU pokušava da kroz svoje programe poveća kapacitete organizacija civilnog društva, finansirajući organizacije i formalne grupe i uspostavi bolje povjerenje izmedju civilnog društva i državnih autoriteta.

“U svakom demokratskom društvu krucijalno je da je moguće da čujemo šta misle građani. Građansko društvo igra ključnu ulogu u ovome, ono dozvoljava građanima da istupe i izveste o svojim brigama i prioritetima i obezbjeđuje da mehanizam za donošenje odluka ove brige uzmu u obzir na državnom i lokalnom nivou”, rekao je on.

Anketa je sprovedena u okviru dvogodišnjeg projekta “Volvoks snažnije učešće civilnog društva u izradi i praćenju politika zaštite životne sredine” na uzorku od 600 ispitanika na društvenim mrežama od sredine marta do sredine aprila.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA