-4.1 C
Novi Pazar
06/02/2023
NaslovnicaDruštvoBilolog: Otpadne vode i ljudski nemar najveći zagađivači rijeka u Novom Pazaru

Bilolog: Otpadne vode i ljudski nemar najveći zagađivači rijeka u Novom Pazaru

IzvorBETA

Glavni izvori zagađenja rijeka u Novom Pazaru su komunalne i industrijske otpadne vode, kao i čvrsti otpad koji nastaje zbog ljudskog nemara, ocjenila je biolog Monika Dudić.

Ona je rekla da izlivanjem kanalizacije u riječne tokove dolazi do povećanja različitih organskih materija koji remete ravnotežu čitavog ekosistema.

“Kanalizacija koja se iz okolnih naselja sliva u rijeku Rašku je glavni problem jer dolazi do pojave patogenih mikroorganizama koji su opasni i štetni po zdravlje ljudi”, rekla je Dudić.

Navela je i da otpadne vode iz mesara i fabrika tekstila sadrže supstance koje utiču na promenu mikroflore, “čime se remeti lanac ishrane”.

Dodala je da pored postrojenja za preradu otpadnih voda koje je neophodno gradu, postoje i drugi načini da se reši problem zagađenih rijeka.

“Ugradnja filtera i prečišćivača na cijevima koje sprovode otpadne vode, zakonska regulacija koja podrazumeva uvodjenje odredjenih kazni, kao i radikalno i kompletno čišćenje postojećeg zagađenja samo su neka od riješenja”, rekla je Dudić.

Smatra i da je izostanak ekološke svijesti građana jedan od velikih problema i da tome tome treba posvjetiti posebnu pažnju.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA