14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaÐukanović: Srpska i Ruska crkva su alat u rukama Putinove politike

Ðukanović: Srpska i Ruska crkva su alat u rukama Putinove politike

Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, kaže predsjednik Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je bio protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), tvrdi da je SPC, kao i Ruska pravoslavna crkva, “alat” u rukama politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa SPC-om. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma sa njima opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio. Jer, nažalost, i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u rukama Putinove politike”, rekao je on u intervju za jerusalemskim Jerusalem Post, prenosi portal podgoričkog Dana.

Ðukanović je, govoreći o sigurnosnim prilikama u Evropi, vanjskopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima s Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, kazao da je Crna Gora, uprkos protivljenju Srbije, obnovila nezavisnost, prenosi Tanjug.

‘U regiji su ostale nedovršene stvari’

“Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u [Slobodan] Miloševićevo vrijeme, nego i u doba vladavine [Vojislava] Koštunice. No, uspjeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primjer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO-u. I uspjeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo dio Evropske unije i ispred smo ostalih kandidata”, naveo je Ðukanović.

U regiji su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

“Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Sjeverna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najprije sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD-a. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU”, rekao je.

“Dakle, ako nema EU-a i SAD-a, doći će neke treće zemlje. Prije svih Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvijek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana”, zaključio je Đukanović

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA