14.5 C
Novi Pazar
04/06/2023
NaslovnicaNajnovijeIbrahimović u Briselu sa evropskim zvaničnicima: Zapadni Balkan da postane integralni dio...

Ibrahimović u Briselu sa evropskim zvaničnicima: Zapadni Balkan da postane integralni dio Evropske unije

Predsjednik Bošnjačke stranke mr. Ervin Ibrahimović, boravi u Briselu, u trodnevnoj radnoj posjeti Evropskoj narodnoj partiji (EPP), najbrojnijoj poslaničkoj grupi u Evropskom parlamentu, čiji je Bošnjačka stranka punopravni član.

Na sastancima sa evropskim zvaničnicima, zajednički je konstatovano da bi Crna Gora, kao država koja je najbliža članstvu u EU, trebala da stavljanjem dodatnog fokusa na realizaciju preuzetih obaveza i postizanje standarda iz privremenih, odnosno završnih mjerila za pristupanje EU, ubrza svoj put prema punopravnom članstvu.

Ibrahimović se tokom jučerašnjeg dana sastao sa predsjednikom EPP-a i predsjednikom poslaničkog kluba EPP u Evropskom parlamentu, Manfredom Weberom, potpredsjednikom EPP-a i članom Evropskog parlamenta Paulom Rangelom, generalnim sekretarom EPP-a Thanasisom Bakolasom, predsjednikom parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimirom Biličikom.

Predsjednik BS razgovarao je i sa sekretarom EPP-a za vanjske odnose Patrickom Vollerom, glasnogovornikom poslaničkog kluba EPP u Evropskom parlamentu i članom Evropskog parlamenta Andreyom Kovatchevim; direktorom KAS za Srbiju i Crnu Goru Jakovom Devčićem i drugim zvaničnicima EPP.

Fokus svih razgovora bila je aktuelna politička situacija u Evropi i svijetu, geopolitička situacija sa posebnim akcentom na uticaj ukrajinske krize na globalnu politiku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana i uticaj geopolitičkih promjena na EU integracije, kao i aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i EU perspektiva Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da je veoma važno da Zapadni Balkan, nakon neophodnih reformi, postane integralni dio Evropske unije i da su u tom smislu jednako važna nastojanja država Zapadnog Balkana da ispune uslove za ulazak u EU kao i nedvosmislena otvorenost EU za proširenje, posebno kada su u pitanju države Zapadnog Balkana.

Takođe je ocijenjeno da je na Zapadnom Balkanu snažno prisutan ruski utacaj, te da je, u tom smislu, neophodno da države Zapadnog Balkana, a posebno Crna Gora, svojim jasnim i sa EU usaglašenim politikama potvrde svoju euroatlansku opredijeljenost.

Politika Bošnjačke stranke, od osnivanja do danas, ocijenjena je kao odgovorna, odmjerena, državnička i proevropska i u tom smislu potvrđena je puna podrška Bošnjačkoj stranci da nastavi dalje sa vođenjem euroatlanske politike u Crnoj Gori i politike izgradnje države Crne Gore kao demokratske, građanske i evropske države.

Osim predsjednika Ibrahimovića, delegaciju BS su činili i Admir Šahmanović, član Predsjedništva BS i Edina Dešić, članica GO i predsjednica OO BS Bar.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA