Autentične i dirljive ljudske priče u fokusu petog AJB DOC film festivala

Podijelite:

U fokusu petog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će se održati od 9. do 13. septembra u Sarajevu, bit će autentične i dirljive ljudske priče, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svjesni činjenice da čovječanstvu ponovno izmiče mir kao najviši ideal, inspiraciju i vjeru u bolje sutra pronašli smo u autentičnim i dirljivim ljudskim pričama koje fokus vraćaju na običnog čovjeka, dajući nam uvid u njegov strah, nadu, kajanje i vapaj za mirom”, navode u organizatori AJB DOC-a.

Dodaju da su mir i vjera u bolje sutra poveznica svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru petog AJB DOC film festivala, što je nametnulo temu vodilju ovogodišnjeg izdanja – bijelu golubicu, univerzalni simbol mira, čiji je uzlet i kretanje prema gore u likovnoj formi postavljeno tako da svojim tijelom i kretanjem simbolično formira grafički broj pet.

“Svjesni da dizajn i festival dokumentarnog filma ne mogu promijeniti niti popraviti svijet u kojem živimo, ipak možemo nastojati poslati poruku mira, zaželjeti mir svima”, navode organizatori AJB DOC-a.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić rekao je da AJB DOC već postaje tradicija u septembarskim danima.

“U pet dana petog izdanja festivala prikazat ćemo više od 20 dokumentarnih filmova i ostati vjerni onome što smo od početka pokušavali, a to je da na prvom mjestu budu film i autori”, rekao je Đođić.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a, Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković, odabrali su 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

“Reditelji i producenti iz regije, Jugoistočne Evrope, Kavkaza i MENA regije će imati priliku da predstave svoje dokumentarne projekte i da dobiju priliku za finansije, distributere, filmske festivale i broadcastere, kao i da dobiju kontakte s ostalim filmskim festivalima i filmskim fondacijama koje će biti prisutne”, istakla je selektorica Dedić.

Dodala je da će 27 projekata u različitim fazama produkcije imati prezentacije u tri različite pitching kategorije.

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo ističe da platforma Industry days@AJB DOC predstavlja značajan korak dalje u razvoju festivala, no ističe da fokus i dalje ostaje na filmovima i autorima.

“Drago nam je što su nam filmovi uvijek bili dobro posjećeni, jer autori to prepoznaju. Na našem festivalu je zaista pristuna većina autora čiji se film prikazuje, a interesantan Q&A (razgovor publike s autorima, op. a.) često traje duže nego sam film. Mislim da ove godine imamo sjajnu selekciju i nadam se da će se publika i ovog puta odazvati”, rekao je Fočo.

Pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini biće održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta. Također, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom i Samsungom, bit će održan trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom“.

“Pozvali smo dvadesetak učesnika iz cijele regije s teritorija koje pokriva Al Jazeera Balkans kako bismo ih podučili produkciji i snimanju dokumentaraca pametnim telefonom, kao i pronalaženju pravih priča”, rekla je producentica Nejra Kozarić.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri kojeg čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC film festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC-a održat će se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije