Izložba „Umjetnost restauracije“ u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica

Komentari:12

Podijelite:

Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Institutom „Yunus Emre“ Sarajevo, organizira izložbu Umjetnost restauracije. Izložbu je priredio prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa svojim studentima s Odsjeka za konzervaciju i restauraciju (Ajla Alijagić, Ajla Fazlić, Azra Hasković, Elha Dedić, Lamija Avdić, Jasmina Hrustanović, Anđela Aćimović, Nejra Ljubuškić, Ebib Huseinagić i Kenan Alađuz). Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić navodi da je priprema za ovu izložbu trajala 5 godina te da su iz cijele Bosne i Hercegovine donijeli radove koji će se restaurirati, a među njima nalazi se i antička amfora stara 2.000 godina. Na izložbi će biti predstavljeno 20 panoa s opisom i fotografijama restauriranih predmeta.

Izložba će biti otvorena u utorak, 14. juna 2022. godine sa početkom u 18.30 sati u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, a otvorit će je prof. dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Izložba ostaje otvorena do 16. juna 2022.godine.

Šta je restauracija?

Restauracija je korigiranje starog, povijesnog, autentičnog i originalnog djela koristeći njihov izvorni materijal i izvornu tehniku gradnje koliko je to moguće. Konzervacija je postupak koji se radi bez narušavanja prirodnog stanja arhitektonskog objekta.Konzervacija predstavlja i  direktno djelovanje u svrhu stabilizacije stanja i usporavanja daljnjeg propadanja kulturne baštine, a restauracija se, pak, odnosi na direktne aktivnosti na baštini koja je oštećena ili uništena. Cilj restauratorskih aktivnosti jeste olakšati percipiranje, vrednovanje i razumijevanje kulturne baštine, istovremeno poštujuću, koliko god je to moguće, njene estetske, povijesne i fizičke osobine.Konzervacija i restauracija podrazumijeva intervencije različitih nivoa. Koji nivo intervencija će biti primijenjen ovisi o fizičkom stanju objekta, uzrocima propadanja, kao i okolini kulturnog dobra u kojem će biti postavljeno nakon konzervacije i restauracije, te se stoga svaki slučaj mora individualno razmatrati, uzimajući u obzir sve činjenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije