14.6 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaDruštvoMuftija Halitović: Depolitizacija islamske zajednice osnovni uslov za jedinstvo (VIDEO)

Muftija Halitović: Depolitizacija islamske zajednice osnovni uslov za jedinstvo (VIDEO)

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je saopštio da cijeni želju i napore novoizabranog ministra turizma i omladine Huseina Memića da se pomogne u prevazilaženju razjedinjenosti među islamskim zajednicama međutim, kako je poručeno, svrstavanje na jednu stranu nikad ne može doprinijeti pomirenju.U reagiranju na izjave ministra Memića nakon sastanka sa čelnicima Islamske zajednice u Srbiji, smatraju da je svojim izjavama naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja.
Osuđuju sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i ma iz kojih razloga bile plasirane.

Sandžački muftija Senad Halitović je u izjavi za Behar TV rekao da su saopštenje izdali zbog osjetljive situacije u kojoj se nalaze i napora koje ulažu da bi došlo do rješenja podjele islamske zajednice.

„Na tom polju radimo jedan duži period. Kao što u saopštenju stoji svaka dobronamjerna inicijativa i svaki pokušaj da se dođe do rješenja koje će doprinjet da dođe do ujedinjena muslimana, pomirenju dva safa, jeste dobrodošla i pozdrvaljena od obje strane, mislim obje islamske zajednice. Ali, ako se desi da se ljudi opredijele ili stanu na jednu stranu i da pošalju poruku samo jednostrano to je samo izražavanje samo nekog ličnog stava i da to neće doprinjet nikakvom pomirenju, niti zbližvanju i rješenju, već će narušit sam proces i udaljit jednu stranu od druge, posebno kao što se radi o ličnostima kojes u bitne i kakva je novoizbrani ministar Husein Memić“, rekao je Halitović.

On je izrazio očekivanje da se ovakvi istupi neće dešavati u budućnosti i da je potrebno saslušati obje strane.

Prema riječima muftije Halitovića inicijativu za ujedinjenje mogu pokrenuti institucije i instance Republike Turske i Bosne i Hercegovine i one moraju biti prisutne.

„To saopštenje je išlo u tonu poruke, a naša želja i nastojanje jeste da dođemo do konačnog rješenja ovog problema: Mi znamo ko su institicije i instance koje mogu da pomognu u rješenju tog problema. To su, normalno, Diyanet Republike Turske kao i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Oni moraju biti prisutni i povest tu inicijativu u rješavanju, konačno ovog problema“, ukazao je on.

Halitović je istakao da je jedini način u prevazilaženju ovog problema vraćanje islamskim principa koji u osnovi obavezuju razgovorima i dogovoranju, ali jedan od osnovnih uslova je depolitizacija islamske zajednice.

„Možda je i suvišno spomenuti da se islamske zajednice trebaju vratiti islamskim principima u rješavanju problema jer to bi trebalo da se podrazumjeva, ali, svakako jedan od osnovnih uslova u rješavanju problema je depolitizacija islamske zajednice i da islamske zajednice budu udaljene od bilo kakvih lokalnih ili regionalnih politika i uticaja na islamske zajednice, što nažalost, do sada nije bio slučaj. Miješanje politike u islamsku zajednicu i islamske zajednice u politiku na takav brutalan način je dovelo do kompikacija, problema i situacije u kojoj se nalazimo“, zaključio je on.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, na čelu sa Senad ef. Halitovićem, je u saopštenju poručio da će uvijek i se svim svojim kapacitetima zalagati za jedinstvo i pomirenje, te da je otvoren svaki vid razgovora sa svim stranama i uz prisustvo svih aktera, pa čak i za to da taj razgovor bude otvoren za javnost.

Upućen je apel na sve političare i nosioce javnih funkcija da se suzdrže od neodgovornih i pristrasnih izjava koje, ocjenjuju, samo štete procesu pomirenja.
Od 2007. godine u Sandžaku i Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednice Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA