Na današnji dan usvojena zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Podijelite:

Na današnji dan, 4. maja 1992. godine zvanično je usvojena zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine. Godine 1991. počelo je pripremanje promjene Ustava SRBiH u sklopu kojeg je trebalo donijeti i zakon o nazivu i državnim simbolima RBiH. Razmišljanje o simbolima i bojama dovelo je imenovanu grupu eminentnih stručnjaka do heraldičkih rješenja bosanskog srednjovjekovlja. Bosna je tada imala sasvim jasna i određena heraldička znamenja, koja ne bi zanemarila ni nacionalnu neutralnost novog grba. Nacionalne tenzije u to vrijeme bile su dosta zategnute, tako da se u neutralnosti tražilo rješenje koje će biti prihvatljivo za sve narode.

Radna grupa je kao najvažniji predmet za identifikaciju srednjevjekovnog bosanskog grba uzela plašt kralja Tvrtka I Kotromanića nađen prilikom iskopavanja krunidbene i grobne crkve bosanskih vladara u Milima (današnjim Arnautovićima) kod Visokog. Tako je za državni simbol uzet ljiljan iz doba bosanskog kraljevstva, jer ne predstavlja nijednu posebnu etničku skupinu u BiH. Uz to, ljiljan je simbolizirao i endemičnu bosansku podvrstu cvijeta koji raste na obroncima planina Igmana i Sutjeske.

Prva zastava, popularno nazvana „Ljiljanka“, bijela pravougaona površina na kojoj se nalazi grb RBiH, i plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju.

Temeljne organizacije naroda Bosne i Hercegovine, BZK „Preporod“, HKD „Napredak“ i JKPHD „La Benevolencija“, od kojih se potom tražilo mišljenje, pristali su na predloženo rješenje.

U međuvremenu je izbio rat, tako da su profesor Enver Imamović i dizajner Zvonimir Bebek, kao članove inicijalne grupe za izradu rješenja, samostalno dovršili posao (kozmetička rješenja na inicijalni prijedlog) te je Predsjedništvo RBIH 4. maja 1992. godine zvanično prihvatilo ponuđena rješenja zastave i grba Republike Bosne i Hercegovine. „Ljiljanka“ se i zvanično prvi put zavihorila 22. maja 1992. godine ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije