14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaPočinje primjena odluke o registarskim oznakama, čeka li nas nemirna jesen na...

Počinje primjena odluke o registarskim oznakama, čeka li nas nemirna jesen na Kosova

IzvorPatria

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO-a pripremaju se danas za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjeveru Kosova imati dva mjeseca da srpske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama. 

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srpske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom oko tog pitanja.

“Od 1. septembra Kosovo će pokušati natjerati Srbe da promijene tablice, mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Kosovski Srbi na recipročnu odluku odgovorili blokadama na cestama 31. srpnja

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srpske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd.

No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima oko 3700 mirovnih snaga.

Srbija kaže da je pojačala obuku dijela svojih vojnika blizu granice s Kosovom

Ministarstvo obrane u Srbiji, koje odbija priznati neovisnost Kosova i smatra ga sastavnim dijelom srpskog teritorija, priopćilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stupnja borbene spremnosti angažiranih postrojbi i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, priopćilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošli tjedan postigli dogovor o korištenju osobnih dokumenata.

IzvorPatria
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA