Godinu dana od konačne presude zločincu Mladiću: Prekretnica u evoluciji međunarodne pravde

Komentari:12
Foto: Arhiv

Podijelite:

Na današnji dan prije godinu dana bivši komandant Vojske RS pravosnažno je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. 

Tim povodom oglasili su se iz organizacije Remembering Srebrenica koja djeluje u Velikoj Britaniji. 

“Danas se navršava godinu dana od konačne presude Ratku Mladiću u Rezidualnom mehanizmu MKSJ. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima tokom rata u BiH”, navode iz ove organizacije.

Dodaju da je kao glavni vojni komandant samoproglašene VRS koju je finansirala Srbija, Mladić bio izvršilac genocidne kampanje RS u Bosni i Hercegovini koja je nastojala da stvori etnički čistu paradržavu za etničke Srbe kroz protjerivanje, mučenje i istrebljenje Bošnjaka i Hrvata.

“I prvobitna Mladićeva presuda 2017. i potvrđivanje ove presude 2021. predstavljaju prekretnice u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine, ali i šire evolucije međunarodne pravde i prava ljudskih prava. Iako ICTY nije kategorizirao cjelokupnu kampanju VRS-a u Bosni i Hercegovini kao genocidnu namjeru, genocid u Srebrenici se sve više prepoznaje kao mjesto šireg bosanskohercegovačkog genocida u većini akademske i političke literature”, zaključuju iz Remembering Srebrenica.

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Sudsko vijeće je potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest bh. opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.

Mladić je rođen 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Od kada je završio Vojnu akademiju u Beogradu bio je u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije