-2.9 C
Novi Pazar
29/01/2023
NaslovnicaPolitikaBiHIzetbegović: Schmidt traži nemoguće, da riješimo nešto u predizbornoj upali

Izetbegović: Schmidt traži nemoguće, da riješimo nešto u predizbornoj upali

IzvorKlix

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da sumnja u uspjeh domaćih političara da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH u narednih šest sedmica odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Visoki predstavnik je kazao da imamo šest sedmica da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine – gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke takmičiti međusobno u patriotizmu, ko to bolje odbija”, izjavio je.

No, Izetbegović kaže da je pokazano šta se može uraditi.

“To je jasno formulisati granice, jer on će vjerovatno nešto da nametne. Jučer je rekao da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova poslanika, pa da faktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definisati šta ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, sa prijateljima usmjeriti stvari kuda treba da idu. To možemo”, rekao je.

Izetbegović je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 9. septembra.

Da dogovora političkih stranaka o izbornom zakonu neće biti u narednih šest mjeseci, mišljenja je i Dragan Čović (HDZ). On je prekjučer rekao da za to viša nema vremena, iako su otvoreni za razgovore.

IzvorKlix
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA