Postignut dogovor: Turska neće blokirati pristup Švedske i Finske u NATO savez

Komentari:12
Foto: Dursun Aydemir /AA

Podijelite:

Švedska, Finska i Turska potpisale su danas u Madridu sporazum kojim je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao da neće koristiti veto kada je riječ o ulasku ovih zemalja u NATO.

Ovu informaciju medijima potvrdio je predsjednik Finske Sauli Niinisto, a nakon održanog sastanka kojem su prisustvovali predstavnici zemalja, ali i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Naši ministri vanjskih poslova potpisali su trilateralni memorandum kojim potvrđuju da će Turska ove sedmice podržati poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake dogovorit će saveznici u naredna dva dana, ali ta odluka je neizbježna”, rekao je finski predsjednik.

Prema informacijama španskih i finskih medija, sastanak u Madridu trajao je skoro četiri sata, a nakon sastanka se oglasila i premijerka Finske Sanna Marin koja je pojasnila kako je napravljen važan korak ka članstvu u NATO-u.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je rekao da su Švedska, Turska i Finska dogovorile saradnju u borbi protiv terorizma.

“Dokument koji je potpisan govori o izvozu oružja i borbi protiv terorizma. Zemlje su se složile da će raditi zajedno na ovom pitanju. Mjere koje su potpisane uključuju i pooštravanje nacionalnog zakonodavstva”, rekao je Stoltenberg.

Podsjetimo, nakon što su Švedska i Finska predale zahtjeve za ulazak u NATO, oglasio se turski predsjednik Erdogan koji je poručio kako će Turska staviti veto na ovu odluku, a kao razlog je naveo činjenicu da Finska i Švedska na slobodi drže pripadnike kurdskih organizacija PKK i YPG koje su u Turskoj proglašene terorističkim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije