Strujić-Harbić: Moramo naći način da našoj dijaspori sa pravom glasa omogućimo da to pravo iskoriste u državama u kojima borave

Podijelite:

Šefica kluba poslanika Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić, koja je članica Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, kazala je za Pobjedu da očekuje da vrlo brzo počnu dogovori o izbornim reformama. Istakla je da je BS potpuno spremna za konstruktivni dijalog oko reformi izbornog zakonodavstva.

“Naš cilj je da izborna pravila uredimo na najbolji mogući način, uvažavajući ono što je iskustvo i praksa naših prijatelja sa dugom i uređenom demokratskom tradicijom ali i specifičnost Crne Gore kao male, balkanske države. Želimo da izborni proces učinimo što kredibilnijim, ali i da konačno dođemo do rješenja koja će nas izvesti iz stalnog stanja izborne kampanje, koje otežava normalno funkcionisanje društva.” – istakla je Strujić-Harbić.

Ona smatra da se izborno pravo mora posmatrati inkluzivno i, kako poručuje, “u tom smislu ćemo insistirati na rješenjima koja će što veći broj građana Crne Gore uključiti u odlučivanje”.

“U tom kontekstu moramo naći način i da našoj dijaspori sa pravom glasa omogućimo da to pravo, uz jasne procedure i pravila, iskoriste u državama u kojima privremeno borave.” – istakla je Strujić-Harbić.

Prema njenim riječima, svi poslanici su dali podršku uređenju izbornih pravila.

“Što se tiče ostalih kolega iz Skupštine Crne Gore, svi smo svjedoci da su bez izuzetka, u periodu iza nas, svi dali podršku uređenju izbornih pravila i ja zaista mislim da kao ozbiljni ljudi i misle ono što govore, tako da očekujem da se vrlo brzo nađemo za stolom i počnemo dogovarati oko ovog veoma važnog pitanja.” – istakla je Strujić-Harbić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije