-4.1 C
Novi Pazar
06/02/2023
NaslovnicaEkonomijaPlaneta Zemlja od danas živi na kredit

Planeta Zemlja od danas živi na kredit

IzvorBETA

Čovječanstvo je sa današnjim danom potrošilo sve prirodne resurse koje Zemlja može da proizvede za godinu dana i time ušlo u “ekološki dug”, dva dana ranije nego prošle godine.

Dan prekoračenja resursa Zemlje je od početka 1970-ih sve ranije, sa izuzetkom 2020. kada je bio 22. avgusta zbog manjeg trošenja resursa usled pandemije.

Svjetska organizacija Global futprint netvork (Global Footprint Network), koja svake godine izračunava taj datum, saopštila je da bi za obnovu svega što je čovječanstvu potrebno od prirode bio potreban biokapacitet 1,75 planete Zemlje.

Tri milijarde ljudi živi u zemljama koje proizvode manje hrane nego što troše i ostvaruju manji prihod od svjetskog proseka, navodi se.

Takodjer 72 odsto svjetske populacije živi u zemljama sa deficitom biokapaciteta i manjim prihodima od svjetskog  prosjeka.

U saopštenju se ističe da 60 odsto ekološkog otiska planete čine emisije ugljen-dioskida i da se one moraju smanjiti na nulu do 2050. da bi se izbjegle brze klimatske promjene.

Činjenica da prekoračenje resursa traje već 50 godina znači da su ukupni godišnji deficiti proizveli ekološki dug jednak 19 godina regeneracije planete.

“Rezultat je rasprostranjena degradacija ekosistema i atmosfera ispunjena gasovima s efektom staklene bašte”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi, kada bi čovječanstvo odložilo Dan prekoračenja resursa za šest dana svake godine, do 2050. godine za potrebe stanovnika Zemlje bili dovoljni resursi jedne planete, a za ispunjenje cilja da se zagrijevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, Dan prekoračenja bi morao da se pomjera za 10 dana.

Mogućnosti za ostvarenje tog cilja su brojne i ekonomski su održive, navodi se u saoštenju.

Medju preporučenim mjerama su da se prepolovi otpad hrane, unapredi infrastruktura za bicikle i više struje proizvodi iz energije vjetra na kopnu.

Osnivač Mreže Matis Vakernagel izjavio je da se sigurnost resursa pretvara u suštinski parametar ekonomske snage.

“Nema prijednosti u čekanju drugih da reaguju prvi. Umjesto toga, u interesu je svakog grada, kompanije ili zemlje da zaštite sopstvenu sposobnost da deluju u neizbježnoj budućnosti daljih klimatskih promjena i ograničenih resursa”, rekao je Vakernagel.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA