12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaPolitikaPredsjednik Albanije odlikovao velikane iz Sandžaka

Predsjednik Albanije odlikovao velikane iz Sandžaka

Predsjednik Republike Albanije NJ.E. Ilir Meta juče je u predsjedničkoj Palati u Tirani dodijelio, najviša državna odlikovanja značajnim historijskim ličnostima iz Sandžaka, Kosova i Crne Gore.

Odlikovani su posthumno: Aćif ef. Hadžiahmetović, Ahmed Daca, Mula Jakup ef. Kardović, Ferhat beg Draga, Nedžib Draga, Ajdin Draga, Dželal Mitrovica i Derviš Mitrovica.
-Aćif efendija Hadžiahmetović, Ahmed Daca i mula Jakup ef. Kardović posebno su odlikovani za zaštitu identiteta, kulture i jezika, Bošnjaka i Albanaca od asimilacije i međusobnoj saradnji u organizovanju odbrane Bošnjaka i Albanaca tokom II Svjetskog rata od četničkih bandi.

-Nedžib i Ferhat Draga su odlikovani za političko organizovanje i zaštitu Bošnjaka i Albanaca od asimilacije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

-Ajdin Draga i Derviš Mitrovica odlikovani su za zasluge za državni suverenitet Albanije i učešće na Albanskoj nacionalnoj skupštini u Vljori 1912. godine kao zastupnici iz Mitrovice i Novog Pazara.

-Dželal Mitrovica, prvi novinar i direktor Radio Kosova na albanskom jeziku, odlikovan je za očuvanje i unapređenje albanskog jezika.

Činjenica da je predsjednik Republike Albanije odlikovao sandžačke velikane za zaštitu i unapređenje identiteta Albanaca i Bošnjaka i saradnje u odbrani albanskog i bošnjačkog naroda potvrđuje da su oni pozitivan primjer ličnosti zaslužnih za zaštitu svojih naroda.

Na svečanosti dodjele odlikovanja učešće su uzeli predstavnici političkog, kulturnog i javnog života i Sandžaka, Kosova i Crne Gore.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA