14.5 C
Novi Pazar
04/06/2023
NaslovnicaVijestiRadnici nikšićke železare protestovali na krovu, Abazović ih obišao rano jutros

Radnici nikšićke železare protestovali na krovu, Abazović ih obišao rano jutros

IzvorBETA

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stigao je u Železaru u Nikšiću i sa radnicima koji su tokom noći protestovali na vrhu uprave zgrade preteći da će skočiti dogovorio da danas zajedno sa ministrima i potencijalnim investitorom razgovaraju o modalitetima prevazilaženja situacije u toj firmi.

Država čini sve što je u njenoj moći da reši odnos dve privatne kompanije kako radnici ne bi ostali na ulici, naveo je Abazović na Fejsbuku nakon susreta sa radnicima Železare.

Nezadovoljni ishodom razgovora sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem radnici Železare održali su juče zbor i nakon toga protest nastavili na krovu upravne zgrade, insistirajući da sa njima hitno razgovara premijer Dritan Abazović.

Abazović je nakon toga kasno sinoć na Telegram nalogu objavio da je krenuo ka Nikšiću iz Rožaja gde je govorio na manifestaciji Dani dijaspore – iseljenika 2022.

Na sastanku sa radnicima, Abazović je ponovio da su problemi u Železari nasleđeni i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika.

Ministar Đurović je ranije saopštio radnicima da moraju sačekati mišljenje Evropske komisije (EK) u vezi plana države da uđe sa Miodragom Davidovićem u vlasničku strukturu fabrike.

Kazao im je kako je najbolje rešenje da uzmu otpremnine u iznosu od 5.000 do 7.000 evra, ali je to njima neprihvatljivo. Radnici su poručili da ih niko, pa ni Vlada neće vući za nos.

Predstavnik radnika Ivan Vujović rekao je da se već mesec dana priča o varijanti da država sa Davidovićem kupi fabriku od turske Tosjali grupe i niko se do sada nije setio da je potrebno konsultovati EK da li se radi o državnoj pomoći ili ne.

On je istakao da je nezadovoljstvo radnika veliko i da Sindikat ne može više da ih “kontroliše”.

Pre dva meseca tuska komapnija Tosjani Holding je najavila povlačenje iz Železare i tada su radnici dobili informaciju da njih 229 ostaje bez posla. Deo njih zauzeo je prostorije fabrike, zbog čega su protiv pregovaračkog tima Turci podneli krivične prijave.

Radnici su u više navrata dolazili ispred Vlade u majicama sa brojem 229, koji simbolizuje broj otkaza, dok su im premijer i ministri poručivali da stoje iza radnika.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA