12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaDruštvoRužić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

IzvorBETA

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će ove godine biti “blagog povećanja” budžetskih mjesta na fakultetima u Srbiji, ali da ne očekuje “dramatična povećanja školarina”.
“To je ono što je moguće sprovesti u djelo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Ministar je objasnio da će biti 18.098 budžetskih mjesta na osnovnim studijama, više od 6.000 za master studije i 785 mjesta za doktorske.

Ružić je kazao i da se završni ispiti u osnovnim školama održavaju 26, 27. i 28. juna, a da ima mjesta za 76.008 srednjoškolaca od čega je četvrtina u gimnazijama.

“Broj mjesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu”, rekao je on.

Naglasio je i da su prijemni ispiti za specijalna odjeljenja i za nadarenu djecu već obavljeni i da se prijavilo više od 6.000 đaka za oko 5.000 slobodnih mjesta i dodao da je velika zainteresovanost za bilingvalna (dvojezična) odjeljenja na engleskom i francuskom jeziku.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA