6.3 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaDruštvoSutra se otvara 65. Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu pod sloganom 'Povratak...

Sutra se otvara 65. Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu pod sloganom ‘Povratak napisanih’

IzvorBETA

Na Beogradskom sajmu sutra se, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, otvara 65. Medjunarodni sajam knjiga pod sloganom “Povratak napisanih”.

Manifestaciju, na kojoj će do 30. oktobra učestvovati više od 400 direktnih izlagača, kao i isto toliko suizlagača i firmi iz Srbije i inostranstva, otvoriće pisac i akademik Dušan Kovačević.
Zemlja počasni gost sajma je Rumunija, pa će se beogradskoj publici predstaviti više od 30 rumunskih autora.

Na sajmu će pored domaćih učestvovati i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Madjarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Gosti sajma će u ime zemlje počesnog gosta pozdraviti rumunski pesnik i pisac Mirče Dinesku, a gosti manifestacije biće izmedju ostalih i pisci Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Djovani Dozini iz Italije i Djordje Matić iz Hrvatske, najavili su organizatori.

Ovogodišnji program sajma je koncipiran u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičkoj misli, uredjivanju i opremanju kjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi.

Biće postavljene i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žoše Saramagu.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, kjigu ili strip.

Biće uručena nagrada i za najlepšu knjigu “Bogdan Kršić”, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.  

Svečano otvaranje sajma je 23. oktobra u 18.00, ali publika može da dodje već od 10 sati.

Sajam će, od 24. do 27. oktobra, raditi od 10 do 20 sati, a od 28. do 30. oktobra od 10 do 21 sat.

Pojedinačna ulaznica za sajam je 300 dinara, kolektivna ulaznica plaćaće se 200 dinara, a cena parkinga biće 150 dinara po započetom satu.

Paralelno sa Sajmom knjiga, održaće se i 51. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji će 24. oktobra otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.

Pod sloganom “Obrazovana Srbija, uspešna Srbija” na sajmu će se, kako je istaknuto, promovisati znanje, obrazovanje, čitanje i usavršavanje.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA