14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaSandžakU Delimeđu se formiralo jezero, postalo stanište roda i rječnih galebova (VIDEO)

U Delimeđu se formiralo jezero, postalo stanište roda i rječnih galebova (VIDEO)

Na Donjoj Pešteri, na putu iz pravca Delimeđa ka Melajama, u dolini, s desne strane formiralo se jezero. Jezero je nastalo nakon što su mještani obližnjih sela očistili kanale rječica u potoka i vodu sproveli na mjestu gdje je ranije bila ogramna rupa. U jezeru već ima riba.

Nastavnik škole u Delimeđu, Samed Demirović je rekao da su se prošlog vikenda rganizirali i u zajedničkoj akciji očisti smeće sa obala novonastalog jezera.

“Došlo je do stvaranja, sada, jedne prirodne ljepote. Formuralo se jezero površine četiri hektara, na nekim mjestima dubine i do sedam metara. Pojavile su se i razne ptice i zavređuje pažnju svih koji prolaze ovim putem”, rekao je Demirović.

Pojasnio je da je jezero nastalo na nesavjesnu inicijativu mještana u Melaju, Gujiću i Baćici koji su očistili kanale rječica u svojim selima i vodu sproveli do rupe nastale od materijala korišćenje za nasipanje puteva.

On je uputio poziv da se na tom mjestu više ne ostavlja kabasti opad i ne bacaju nikakvo smeće i potvrdio da već postoji više ideja u pravcu da se na ovom mjestu napravi izletiše, postave klupe ili eventulano napravi plaža sa pratećom infrastruktura.

Ovo mjesto je ranije bilo jedno od staništa roda, a među već brojnim pticama koje se mogu primjetiti na jezeru su i rječni galebovi. Na jezeru ima i pecaroša i sve je veći broj prolaznika koji zastanu s automobilima i pruže pogled na ovaj, već prirodni prostor.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA