Američki kongres usvojio zakon o BiH: Traži se provedba presuda iz Strazbura, slučaj Ljubić se ne pominje!

Komentari:12

Podijelite:

Zakonom se predviđa uvođenje sankcija onima koji budu blokirali formiranje vlasti u BiH, ali i onim zvasničnicima koji budu uključeni u korupciju.

“Politika SAD-a je potaknuti Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava”, piše u Zakonu koji je u utorak navečer usvojio američki Kongres.

Presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, na kojoj je insistirao dio američke administracije, uopće se ne pominje u ovom dokumentu kojeg u cjelosti možete pročitati ovdje. Fokus je, dakle, na pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazburu koje je su bile ignorisane u prvobitnom planu OHR-a prilikom izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Osim provedbe presuda ESLJP, Kongres je ovim zakonom podržao suverenitet Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet i multietnički karakter; zatim napredak Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama. Kongres ohrabruje i zvaničnike u Bosni i Hercegovini da nastave institucionalno učešće na svim nivoima vlasti, te da unaprijede funkcionalnost i reforme za veći prosperitet kako bi Bosna i Hercegovina dobila status status kandidata za EU.

Politika SAD-a je da koristi ciljane sankcije protiv osoba koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratske institucije, uključujući blokiranje, bojkot ili ne priznavanje rezultata izbora. SAD u Bosni i Hercegovini podržavaju mir i stabilnost.

SAD želi da potakne Evropsku uniju da se pridruži Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu u sankcionisanju Milorada Dodika, člana Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zbog njegovih postupaka koji podrivaju stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine Hercegovina.

Nadalje, ovim Zakonom se plnira razotkrivanje i osuda Vlade Rusije za njenu ulogu u poticanju nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma,,

Podržava se uloga Ureda visokog predstavnika i snaga Evropske unije u Operacija BiH Althea; te se planiraju aktivnosti sa drugim državama u regionu, uključujući Srbiju i Hrvatska, kako bi podržale teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine.

U zakonu se dalje razrađuje način uvođenja sankcija prema osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili prijete sigurnosti BiH.

 Tako se planira uvođenje sankcija prema odgovornim osobama ili saučesnicima koji su direktno ili indirektno sudjelovali u bilo kojoj radnji ili politici koja ugrožava mir, sigurnost, stabilnost, ili teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uključujući radnje koje nastoje narušiti autoritet državnih institucija Bosne i Hercegovine, kao što je formiranje ilegalnih paralelnih institucija ili radnje koje ugrožavaju Ured Visokog predstavnika

Osim toga, sankcije su predviđene i za one koji direktno ili indirektno sudjeluju u korupciji u BiH, uključujući korupciju zvaničnika ili osoba povezanih sa vlašću u Bosni i Hercegovine. Sankcije se planiraju i za aktualne ili bivše državne službenike na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su zloupotrebili javnu imovinu radi lične koristi ili u političke svrhe, koji su koristili prirodne resurse ili mito.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije