Bista Alije Isakovića postavljena u Sarajevu

Komentari:12

Podijelite:

Bista Alije Isakovića postavljena je u ponedjeljak, 8. 8. 2022. godine na novouređenom Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a na temelju inicijative koju su BZK “Preporod” i Društvo pisaca BiH uputili Općini Stari Grad.

Obilježavajući 90. godišnjicu Isakovićeva rođenja, BZK “Preporod” za jesen ove godine planira jubilarni naučni skup i, u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dokumentarnu izložbu o životu i djelu Alije Isakovića, kad ćemo javnosti i zvanično predstaviti Isakovićevu bistu. Istovremeno, obilježit ćemo i 50. godišnjicu Isakovićeva znamenitog Biserja, prvog, historijski prekretnog antologijskog izbora iz bošnjačke književnosti, kao i 30. godišnjicu njegova jednako temeljnog Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku, prvog savremenog bosanskog rječnika.

U čast Alije Isakovića kao istaknutog savremenog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika i temeljno važnog angažiranog kulturnog djelatnika, BZK “Preporod” od 2003. godine dodjeljuje i bijenalnu nagradu “Alija Isaković” za najbolji dramski tekst na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije