BNV i Grad Novi Pazar zajedno na promociji popisa stanovništva

Komentari:12

Podijelite:

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Grada Novog Pazara dogovorili su se danas da zajedno rade na pozivanju građana da se odazovu na popisu jer smatraju da je to i nacionalna i građanska obaveza i da od tih rezultat zavisi sveukupan razvoj zajednice, izjavila je predsjednica BNV-a Jasmina Curić nakon susreta delegacije Vijeća i Grada Novog Pazara.

U nastavku kampanje za popis stanovništva predstavnici BNV-a posjetili su Grad Novi Pazar i razgovarali sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predstavnicima Gradske uprave.


Curič je nakon ovog susreta ponovila da je popis stanovništva od suštinske važnosti za sve građane, nacionalno izjašnjavanje Bošnjaka i da je ovaj popis prilika da se ispravi greška iz 2011. godine kada su, kako je podsjetila, neki društveno-politički akteri pozvali Bošnjake da bojkotuju popis koji se negativno reflektovao na sve oblasti života, a posebno na nacionalnu strukturu Bošnjaka.

“Ovaj popis je prilika da se izjasnimo da smo Bošnjaci, da nam je jezik bosanski i da nam je vjera islam. Od tog broja, zapravo, Bošnjacima zavisi ostvarivanje nacionalnih prava, prava na nastavu na maternjem jeziku, imamo primjer opštine Priboj gdje je za stotinjak neupisanih Bošnjaka to pravo uskraćeno. Od rezultata popisa zavisi ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka”, kazala je ona izrazivši zahvalnost Gradu Novom Pazaru na korektnoj saradnji i nadu da će u predstojećih mjesec dana “građane animirati i ukazati na važnost popisa i davanja podataka popisivačima”.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac je ukazao na značaj da predstojeći popis bude uspješan, zbog toga što je, kako je podvukao, bojkot 2011. nanio višestruku štetu Bošnjacima i lokalnoj zajednici.

“Prava su uskraćena jer se jedan određeni Bošnjaka nije popisao, a lokalna samouprava je ostala višestruko uskraćena za sredstva koja dobija od Republike, a koji je vezan za broj stanovnika. Za ovih 11 godina sigurno je blizu 30 miliona (eura) ostao oštećen budžet grada, znamo koliko škola, puteva, infrastrukture… bi moglo za ta sredstva da se uradi. Mi smo imali praktično opštinu od 20 hiljada stanovnika kojih nema u statistici i to je znatno otežalo pružanje usluga u svim oblastima. Ovo je prilika da se ispravi greška”, poručio je Biševac.
Pozvao je sve građane da se odazovu popisu i potvrdio da će Grad Novi Pazar zajedno sa BNV-om raditi na afirmaciji popisa.

Građanima je predočeno da BNV radi na animiranju Bošnjaka koji su u inostranstvu ili će u momentu popisa biti odsutni da će popis tokom oktobra ove godine omogućiti da neko od članova porodice ili bližnjih da njihove podatke jer to ovaj popis, koji se sprovodi elektronski i po evropskim standardima, daje mogućnost.

Također, u odnosu na ranije, ovaj popis traje mjesec dana što je još jedna prednost da što veći broj građana bude popisan.

Bošnjačko nacionalno vijeće je od prošle godine, uključivši se u sva radna tijela za popis, počelo pripreme, a smatrajući kao važnom kampanju je započelo u ovom mjesecu, na osnovu dogovora i bez obzira što Republički zavod za statistiku kampanju počinje sredinom septembra.

“Uključili smo se u sva radna tijela za popis, od republičkog do lokalnog nivoa. Na republičkom nivou imamo svog predstavnika i u svim sandžačkim opštinama. Predložili smo svoje kandidate, to su uglavnom vijećnici iz tih opština. Nadamo da ćemo preko svih predstavnika, ali putem medija, debata i tribina, svega što podrazumjeva kvalitetna kampanja, uspjeti da animiramo sve građane i pokažemo koliko je taj popis važan”, poručila je predsjednica BNV-a.
Predstavnici BNV-a su od početka kampanje posjetili opštine Prijepolje, Novu Varoš, Priboj, Tutin i Grad Novi Pazara i najavili posjetu opštini Sjenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije