BNV: Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Komentari:12

Podijelite:

Potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava po Javnom konkursu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za finansiranje projekata  od opšteg interesa za Bošnjake održano je danas u Vijeću.

Predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić koja je u svom izlaganju, pored toga što je istakla važnost konkursa, posebno i naglasila značaj uključivanja nevladinih organizacija i medija u promovisanje ovogodišnjeg popisa stanovništva.

„Popis stanovništva koji će se održati krajem ove godine je suštinski važan za ostvarivanje prava Bošnjaka i važno je da kroz ove vaše projekte date doprinos podizanju svijesti javnosti o njegovom značaju“, kazala je predsjednica Vijeća.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora BNV dr. Fahrudin Mavrić koji je govorio o proceduri sprovođenja konkursa.

Konkurs je bio otvoren od 08. 03. 2022. godine do 31. 03. 2022. godine i na njega je pristiglo ukupno 29 prijava.

Bošnjačko nacionalno vijeće je Rješenjem broj 288-11/2022 od 15. 04. 2022. godine formiralo Komisiju za dodjelu sredstava pravnim licima za finansiranje ili sufinansiranje projekata od opšteg interesa Bošnjaka u 2022. godini.

Komisija u sastavu dr. Amela Malićević – predsjednik, Selma Ikić, Murat Hodžić je na osnovu kriterijuma navedenih u Javnom konkursu nakon izvršenog detaljnog pregleda svih pristiglih prijava sačinila preliminarnu listu izabranih projekata i istu dostavila odborima Vijeća na davanje saglasnosti

Po dobijenoj saglasnosti odbora, Komisija je Izvršnom odboru Vijeća dostavila obrazloženja i Prijedlog odluke o izboru projekata, kojim su predloženi projekti za finansiranje odnosno sufinansiranje iz budžeta Vijeća.

Prijedlog Komsije je bio da se podrži 24 projekta od ukupno pristiglih 29.

Ukupno 4 prijava nisu zadovoljile formalnu provjeru dokumentacije te iste nisu razmatrane i ocjenjivane.

Na osnovu Prijedloga odluke o izboru projekta i uvida u prispjele projekte, Izvršni odbor Vijeća je odlučio da podrži 22 projekta.

Bošnjačko nacionalno vijeće je za odobrene projekte izdvojilo 4 miliona dinara, od toga, za sprovođenje projekata u oblasti obrazovanja predviđeno je 960 dinara, kulture 2 miliona i 610 hiljada dinara, a službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma 210 hiljada dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije