Čelnik turskog Diyaneta Erbas: Izrael čini zločine nad Palestincima pred očima cijelog svijeta

Komentari:12
Foto: Arhiv/AA

Podijelite:

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo 11 osoba, uključujući i dijete, a 80 je ranjeno

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) Ali Erbas oštro je osudio napade Izraela na Gazu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Okupaciona država Izrael ponovo je počela izvoditi napade na djecu i nevine ljude u Gazi. Ovaj okupatorski mentalitet, lišen zakona i morala, nastavlja provoditi zločine pred očima cijelog svijeta pod izgovorom ‘sigurnosne politike’. Snažno osuđujemo ovaj napad na našu palestinsku braću. Želimo božju milost našoj braći koja su poginula u napadima, a ranjenima brz oporavak”, naveo je Erbas na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo 11 osoba, uključujući i dijete, a 80 je ranjeno.

Izraelska vojska saopćila je u petak poslijepodne da je gađala određene ciljeve pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad Davud Shihab također je potvrdio da je Tayseer al-Jabari, jedan od vodećih ljudi tog pokreta, ubijen u izraelskom napadu na Gazu.

– Porasle tenzije –

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je poginuo u sukobu.

Izraelska vojska podigla je nivo uzbune oko Gaze, strahujući od moguće odmazde nakon pritvora Saadija. Izrelske jedinice su blokirale glavne puteve koji povezuju jevrejska naselja oko Pojasa Gaze, a na desetine bespilotnih letjelica nadlijeće nebo iznad Gaze.

Proteklih dana granični prelaz Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Gaze i granični prelaz Karem Abu Salem također su bili zatvoreni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije