Đeka: Najdemokratskije vratiti mandat građanima

Komentari:12

Podijelite:

Najdemokratskije je svakako vratiti mandat građanima i ići na izbore. Iako, kako procjenjujemo, oni svima nijesu baš po volji. Posebno ne da se održe do kraja ove godine. Ako je tako, uz neke izmjene optimalno je da se izbori održe u rano proljeće. Što se nas tiče, mi smo za izbore spremni, kada god oni bili, kazao je u razgovoru za “Dan” ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Đeka ističe da je veoma zadovoljan zbog rada u 43. Vladi Crne Gore.

“Imali smo odličnu saradnju koja je rezultirala nizom izuzetnih rezultata na mnogim poljima. Za mene je kao čovjeka i političara bilo neizmjerno zadovoljstvo što sam bio u Vladi koja je maksimalno poštovala sve manjine, koja je bila najinkluzivnija do sada i gdje je, uvjeren sam, svima bilo udobno. Vjerujem da se to osjećalo i u našem društvu. Barem je to bila naša namjera. Zato smo pri našem Ministarstvu osnovali, po prvi put, Direktorat za interkulturalizam, uvjereni da je u međusobna saradnja, plodonosno prožimanje i puna ravnopravnost svih različitosti najveći kapital Crne Gore koji moramo čuvati i unapređivati”, navodi Đeka.

Pominje se da bi mandatar za sastav tehničke vlade mogao biti nestranačka osoba. Tačnije, mediji su objavili da postoji predlog da neko iz nevladinog (NVO) sektora bude mandatar vlasti koji bi pripremao vanredne parlamentarne izbore.

“Obzirom na kratko vrijeme trajanje te eventualne vlade, mislim da niko ne bi bio spreman da svoj integritet uloži u tako nešto. Posebno što ne bi imao snažnu političku podršku nužnu da se izvede tako zahtjevan proces. Tako nešto je još neizvjesnije ukoliko znamo da nas u jesen i zimu očekuje dosta izazova na ekonomskom, socijalnom i energetskom planu. Stoga mislim da će već za dan-dva ova zamisao biti adaktirana”, podvlači ministar Đeka.

Poslanici Demokratskog fronta, Pokreta za promjene, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su inicijative za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Đeka ističe da je Đurović bila pravo osvježenje za naš parlament.

“Smatram da je taj posao veoma dobro obavljala i da, u okolnostima koje imamo, treba da nastavi sa vršenjem ove funkcije. Uostalom, držim da bi u ovoj državi nepisano pravilo trebalo da bude da barem na jednoj od tri najvažnije funkcije, to jeste predsjednik države, premijer Vlade ili predsjednik Skupštine mora da bude žena”, zaključuje Đeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije