Djelimično pomračenje Sunca danas vidljivo iz Evrope, Afrike i Azije

Stanovnici Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije danas su mogli posmatrati djelimično pomračenje Sunca. Kadrovi iz turske prijestolnice Ankare ( Erçin Ertürk - Anadolu Agency )

Podijelite:

Stanovnici Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije danas su mogli posmatrati djelimično pomračenje Sunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Stanovnici Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije danas su mogli posmatrati djelimično pomračenje Sunca. Kadrovi iz turske prijestolnice Ankare ( Erçin Ertürk – Anadolu Agency )


Pomračenje je bilo vidljivo i iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Kada se u astronomiji govori o pomračenjima, tada se u najopštijem slučaju misli na zaklanjanje jednog tijela drugim, navode iz bosanskohercegovačkog Astronomskog društva Orion.

Navode također kako se generalno može govoriti o tri tipa sunčevih pomračenja. To su potpuno ili totalno, djelimično ili parcijalno i prstenasto pomračenje Sunca. Do pomračenja dolazi tako što Mjesec, kružeći oko Zemlje, povremeno može potpuno ili djelimično da zakloni Sunce.

Početak pomračenja za Sarajevo (male vremenske razlike su za druge gradove u Bosni i Hercegovini), bio je u 11 sati, 22 minuta i 54 sekunde, maksimalna faza u 12 sati, 28 minuta i 3 sekunde, a kraj pomračenja očekuje se u 13 sati, 33 minuta i 57 sekundi.

Tokom maksimalne faze bilo je pomračeno 38,2 posto sunčevog vidljivog diska.

Iz Oriona su upozorili da se pomračenja Sunca nikada ne smiju posmatrati direktno, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom. Jedini sigurni metodi su projekcija na bijeli ekran iza teleskopa ili dvogleda ili korištenje provjerene astronomski certificirane aluminizirane folije kakve se izrađuju za ovakve svrhe.

Ovaj put nismo planirali javnu organizaciju posmatranja pomračenja Sunca kroz teleskope, već ciljano sa unaprijed dogovorenim grupama i organizacijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije