Džaferović u Foreign Officeu: Genocidni režim nikada više ne smije biti gospodar ljudskih sudbina

Komentari:12
FOTO: FENA

Podijelite:

Komemoracija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici održana je sinoć u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu Graham Stuart.

Govorila je i predsjednica Svepartijske grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu Alicia Kearns, zastupnik u Parlamentu Fabian Hamilton, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predsjednik Fondacije Remembering Srebrenica Waqar Azmi.

Džaferović je kazao da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici djelo institucionalne strukture.

– Samo na livadi u Branjevu streljano je oko 1.300 ljudi. Među šestoricom preživjelih, bili su dječak Almir Halilović i trojica mladića Sakib Kiverić, Fuad Đozić i Emin Mustafić. Oni su se izvukli ispod gomile leševa i pobjegli u šumu. Tamo su ih, gladne, krvave i iscrpljene pronašli dvojica Srba, otac i sin, Neško i Slobodan Đokić. Nisu ih prijavili, nego su ih nahranili i obukli. Međutim, četvorica preživjelih Bošnjaka nisu se uspjeli izvući na slobodnu teritoriju. Vojska Republike Srpske ih je ponovo zarobila i streljala, a dvojicu Srba, dobročinitelja, koji su im pokušali pomoći su tukli i poslali u tamnicu – kazao je Džaferović u obraćanju.

Genocid je izvršio mračni sistem vlasti RS-a

Istaknuo je da je navedeno samo jedna od priča koja “svjedoči o užasnom vremenu”.

– Genocid nisu izvršili pojedinci, već mračni sistem vlasti Republike Srpske, koji je pojedincima zabranio da čine dobro i spašavaju ljudske živote. Dužnost koju je taj sistem postavljao pred pojedince bio je da pomognu vršenju genocida i progona, a ukoliko su odbijali bili su kažnjavani – kazao je Džaferović.

Dodao je da je “sveta dužnost da nikada više ne dozvolimo da režim koji je izvršio genocid bude gospodar ljudskih sudbina u Bosni i Hercegovini”.

– Naša historijska misija jeste da Bošnjaci, kao i svi drugi ljudi u Bosni i Hercegovini, nikada više ne budu prepušteni nemilosti zločinaca i njihovih sljedbenika, a ključno sredstvo za to jeste – snažna država Bosna i Hercegovina – kazao je.

Ministar Graham Stuart je naglasio da se Ujedinjeno Kraljevstvo sjeća genocida i saosjeća sa porodicama žrtava.

– Stojimo uz porodice žrtava u njihovoj borbi za pravdu – kazao je.

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo zvaničnike RS-a Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovih pokušaja da podrivaju državu i njenu funkcionalnost, te zbog njihove opasne nacionalističke retorike i negiranja genocida.

– Našu viziju za sigurnu i prosperitetnu BiH dijeli međunarodni savez država posvećenih slobodi – kazao je.

Alicia Kearns se prisjetila svoje prve posjete Srebrenici 2016. godine i rekla da svako ko posjeti Potočare mora doživjeti duboku promjenu.

Bosna ima mnoge prijatelje

– Majke Srebrenice su se suočile sa najgorim u čovjeku a ipak pokazuju ono najbolje u čovjeku. Nepostojanje osvetoljubivosti bez obzira na toliku bol i njihova ustrajnost u traženju pravde rezultiraju u izdržljivosti i stalnom optimizmu preživjelih rata u BiH – kazala je.

Dodala je da će britanski parlamentarci nastaviti dizati glas u ime podrške žrtvama.

– Večeras kada se zajedno prisjećamo mogu sa samopouzdanjem kazati da Bosna ima mnoge prijatelje i da niko nije posvećeniji od Ujedinjenog Kraljevstva. Sjećat ćemo se prošlosti, odbaciti mržnju i podjele i na temeljima istine stvarati svjetliju budućnost – kazala je Kearns.

Emir Suljagić je govorio egzekuciji više od 1.300 Bošnjaka u skladištu Poljoprivredne zadruge u Kravici, te podsjetio da je ovaj prvi masovni čin ubijanja počinjen 13. jula 1995.

Suljagić je u obraćanju istaknuo da je MUP RS jučer zabranio porodicama žrtava da obiđu mjesto zločina u Kravici i kako lokalne vlasti u Bratuncu nastoje prikriti tragove zločina u Kravici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije