Erdogan dolazi u posjetu BiH, Srbiji i Hrvatskoj

Komentari:12

Podijelite:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, uoči polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, poručio je da zvanična Ankara slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Održavajući naše duboke prijateljske i historijske veze s balkanskim zemljama, nastojimo spriječiti tenzije”, kazao je Erdogan te dalje dodao:

“Turkska slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija”, rekao je turski predsjednik.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju, koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Turkse, tokom posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj biće razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turkiye – BiH.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

  • Vučić večeras dočekuje Erdogana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsjedniku Republike Turske Recepu Tyyipu Erdoganu, koji će boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji 06. i 07. septembra 2022. godine. Posjetu mogu da prate isključivo akreditovani mediji, saopšteno je, uz program posjete, iz Službe za saradnju s medijima Predsjednika Srbije.

Prema programu posjete, Vučić će večeras na aerodromu „Nikola Tesla“ oko 21 sat dočekati Erdogana.

Sutra, 7. septembra u 11.00 sati biće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbije nakon čega će biti održan sastana predsjednika Republike Srbije i Republike Turske

Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Turske planiran je za 12.15 sati, a nakon toga ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika. Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Turske Receoa Tyyipa Erdogana zakazane su za 13.15 sati.

Srpsko-turski biznis forum počeće u 14. sati

Mediji će pratiti početka foruma i uvodnog obraćanja predsejdnika Vučića i Erdogana.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije