Hrvatska: Otvoren Generalni konzulat BiH u Rijeci

Komentari:12

Podijelite:

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković istaknula je kako se danas u Rijeci otvara 8. generalni konzulat Bosne i Hercegovine, koji je ujedno 58. konzularno predstavništvo BiH u svijetu

U središtu Rijeke, uz nazočnost ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, otvoren je generalni konzulat BiH u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Skidanjem pokrova s natpisa Generalni konzulat BiH u Rijeci svečano su otvorili ministrica vanjskih poslova BiH Biserka Turković, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, nakon čega je ministrica Turković skinula povez sa zastave BiH koja je izvješena na zgradi konzulata.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković istaknula je kako se danas u Rijeci otvara 8. generalni konzulat Bosne i Hercegovine, koji je ujedno 58. konzularno predstavništvo BiH u svijetu.

Današnjim činom otvorenje generalnog konzulata u Rijeci nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine, navela je Turković te dodala kako su u tijeku aktivnosti otvaranja još nekoliko ambasada BiH kako bi se osnažili diplomatski odnosi BiH s prijateljskim zemljama.

„Vjerujem da će generalni konzulat u Rijeci, koji će pokrivati sedam županija, od Dubrovnika do Istre biti od velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine i svim drugima koji će se moći obratiti za pomoć u ovom konzulatu. Očekujemo da će ovo mjesto biti centar iz kojeg će dolaziti ideje i prijedlozi za unapređenje ekonomske i kulturne suradnje Bosne i Hercegovine i ovog dijela Republike Hrvatske”, poručila je ministrica Turković.

„Otvaranjem ovog konzulata u Rijeci BiH šalje jasnu poruku da želi graditi čvrste i stabilne odnose s Republikom Hrvatskom na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja”, dodala je ministrica.

Podsjetila je kako je Hrvatska jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u BiH, dok su hrvatski turisti među najbrojnijima u susjednoj zemlji.

„Moramo ulagati više napora s obje strane da nađemo najbolja rješenja za naše međusobne odnose, zbog bolje budućnosti i prosperitete naših zemalja, zbog naše djece koja će živjeti sigurno na ovim prostorima. Uvjerena sam da ćemo u narednom periodu rješavati naša otvorena pitanja više na bilateralnim sastancima nego u medijima”, poručila je.

Ministrica je izrazila nadu da će Hrvatska, kao članica EU i NATO saveza, pružiti podršku BiH na njenom euroatlantskom putu.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić također je izrazio nadu da će Hrvatska i BiH, kao susjedne zemlje s velikom kopnenom granicom, nastaviti raditi na razvoju bilateralnih odnosa.

„Današnji čin otvaranja generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Rijeci potvrda je težnje za uspostavljanjem boljih bilateralnih odnosa između dviju država, ali ono što je važnije, mogućnost je za državljane Bosne i Hercegovine da ovdje u Republici Hrvatskoj, u Generalnom konzulatu, rješavaju svoja pitanja. Drago mi je da je izabran upravo ovaj grad s obzirom da na neki način u Hrvatskoj prednjači po svojoj multietničnosti i razlikama, da su nacionalne manjine ovdje etablirani dio društva”, izjavio je Hodžić.

Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina istaknuo je kako otvorenje generalnog konzulata BiH u Rijeci „nije slučajno jer Rijeka i ova sredina skladno žive sa svim svojim nacionalnim manjinama i vjeroispovijestima i smatra to svojim bogatstvom”.

Na otvorenju je navedeno kako je prvo Veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj otvoreno 1992. godine, s tim da je prva veleposlanica u Hrvatskoj bila Bisera Turković.

Na otvorenju su sudjelovali predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, strani diplomati, predstavnici bošnjačkih asocijacija idr.

Odlukom Predsjedništva BiH o pokretanju postupka otvaranja generalnog konzulata BiH sa sjedištem u Rijeci određeno je i konzularno područje ovog konzulata koje obuhvaća sedam hrvatskih županija: Primorsko-goransku, Istarsku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije