Jaka Bošnjačka stranka znači jaku, nezavisnu, evropsku i NATO Crnu Goru

Komentari:12

Podijelite:

S potpredsjednikom Bošnjačke stranke Jasminom Ćorovićem rezimirali smo okončani izborni proces za lokalni nivo vlasti u Crnoj Gori te smo razgovarali o nastavku djelovanja, a dotakli smo se i budućnosti Crne Gore koju relativno dugo more političke nestabilnosti.

U Crnoj Gori u nedjelju održani su lokalni izbori u 14 općina. Demokratska partija socijalista, partija Mila Đukanovića, nakon 24 godine, izgubila je vlast u Podgorici, dok je do promjene vlasti došlo u još sedam općina. Ono što je lijepa vijest za Bošnjake u ovoj državi jeste da je Bošnjačka stranka ostvarila značajan porast popularnosti.

Prema prvim procjenama, Bošnjačka stranka u Rožajama ima četiri mandata više od potrebnih za samostalno formiranje vlasti, u Bijelom Polju bit će nezaobilazan faktor u procesu odlučivanja, najjača je politička stranka u Plavu, dok će u Baru najvjerovatnije biti konstituent u formiranju vlasti. U ove četiri općine Bošnjačka stranka, iako je samostalno nastupala, osvojila je više od 12.000 glasova. Iz ove političke organizacije istaknuto je da je broj od 12.000 glasova najbolji dokaz njihove ispravne politike i ispravnosti u donošenju odluka u proteklom periodu. Također, navedeno je da značajna podrška Bošnjačkoj stranci znači i to da će biti nezaobilazan faktor svih budućih procesa kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

S potpredsjednikom Bošnjačke stranke Jasminom Ćorovićem rezimirali smo okončani izborni proces za lokalni nivo vlasti u Crnoj Gori te smo razgovarali o nastavku djelovanja, a dotakli smo se i budućnosti Crne Gore koju relativno dugo more političke nestabilnosti.

STAV: Prije svega, koja su Vaša opća zapažanja kada su u pitanju nedjeljni izbori u Crnoj Gori? Čini se da je Bošnjačka stranka bolje prošla nego što se moglo i pretpostaviti?

ĆOROVIĆ: Kada govorimo o općim zapažanjima, mislim da Crna Gora ide udesno i krivim putem. Mnogo je novih, ali i starih partija koje vode nacionalističku i/ili populističku politiku. To nije dobro i bojim se da ćemo u narednom periodu osjetiti negativne posljedice takvih politika. Nažalost, podrška upravo tim političkim strukturama stiže s brojnih adresa, od onog dijela javnosti koji je odgajan na tom retrogradnom nacionalističkom narativu iz devedesetih godina, preko brojnih nevladinih i civilnih organizacija, država iz komšiluka, pa čak i od pojedinih važnih adresa iz Evrope i svijeta. O Rusiji i Srbiji da i ne govorim.

Jako je uočljiv utjecaj i miješanje Srbije, ali i Srpske pravoslavne crkve u izborni proces u Crnoj Gori. Oni podršku daju prosrpskim partijama i koalicijama poput Demokratskog fronta. Na ulicama svih gradova su u znatno većoj mjeri bili prisutni automobili sa srbijanskim tablicama, kroz narod se provlačila ta priča o novcu koji stiže iz te zemlje za potrebe finansiranja kampanje. Medijski pritisak iz te zemlje je nevjerovatan, pa i ne čudi zbunjenost naroda.

Dakle, jedan opći utisak jeste jačanje partija krajnje desnice, prosrpskih partija kao i velika podrška populističkim partijama, miješanje i utjecaj drugih u izborni proces i medijski pritisak na građane. Možda u takvom ambijentu i čudi ovakav rast podrške Bošnjačkoj stranci, ali zapravo ta podrška nije nešto što je slučajno, neočekivano ili razlog ovakvog stanja u zemlji.

STAV: Bošnjačka stranka u Rožajama ima četiri mandata više od potrebnih za samostalno formiranje vlasti, u Bijelom Polju bit će nezaobilazan faktor u procesu odlučivanja o budućoj vlasti, najjača je politička stranka u Plavu, dok će u Baru najvjerovatnije biti konstituent u formiranju vlasti. Šta mislite, šta je bilo presudno da Bošnjačka stranka zabilježi ovakav rast?

ĆOROVIĆ: Tako je. Mi imamo trend rasta podrške. S osvojenih 12.000 i više glasova u četiri općine, Bošnjačka stranka je dodatno učvrstila svoje biračko tijelo. Historijski rezultat u Rožajama, osvojenih 7.318 glasova i 22 odbornika u lokalnom parlamentu, pokazatelj su da je Bošnjačka stranka neprikosnoveni politički subjekt u ovom gradu. Bošnjačka stranka je u Bijelom Polju, kao partija koja je nastupala samostalno, napravila odličan rezultat. Stoprocentan rast u broju mandata (s dva na četiri) i gotovo stoprocentan rast u broju glasova (2.859 glasova). Osvojenih 1.047 glasova u Plavu je potvrda da Bošnjačka stranka ima najstabilnije biračko tijelo u ovoj općini.

Samostalnim nastupom smo pokazali da ne bježimo od suda građana. I u Plavu, kao i u Rožajama i Bijelom Polju, bilježimo rast u broju glasova. Bošnjačka stranka je na lokalnim izborima u Baru zabilježila, sa skoro 900 glasova, blagi rast u odnosu na prethodne lokalne izbore i osvojila jedan mandat u Skupštini opštine Bar. Ovim rezultatom smo zadržali približno isti procenat u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, što pokazuje kontinuitet podrške našoj politici.

Bošnjačka stranka ima dobru partijsku infrastrukturu. Kazao sam već da rast podrške Bošnjačkoj stranci nije slučajan i nije posljedica spleta spomenutih okolnosti u državi. Svjesni smo bili činjenice da ćemo dobro proći na ovim izborima prije svega zato što iza ovog rezultata stoji rad. Mukotrpan, ali istrajan rad. U prethodnom izazovnom periodu donosili smo ispravne odluke, vodili smo se općim interesom naroda, imali smo zaista korektan odnos prema svima, kako državnom parlamentu, tako i prema našim podržavaocima, ali i protivnicima. Imamo ubjedljiv stranački program, viziju i ciljeve i nismo vodili populističku politiku, što se pokazalo pravilno kada je dobijanje podrške u pitanju.

Bošnjaci Crne Gore u Bošnjačkoj stranci vide svog autentičnog političkog reprezenta. Koliko je zapravo bitno to jedinstvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori? I da li bi bilo poteškoća da postoje još neke koje bi se predstavljale političkim predstavnikom ovog naroda?

ĆOROVIĆ: U jedinstvu je snaga. Ovo je zapravo i slogan s jednog od naših prethodnih izbornih nastupa. Bošnjaci su manje brojan narod u Crnoj Gori i svakako da je političko organiziranje i jedinstvo važno za zaštitu i unapređenje svih onih prava koja nam pripadaju. Bošnjačka stranka jeste jedini autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. To je lahko zaključiti – pođite od naziva naše partije, preko stranačkih akata, Statuta i Programa, ciljeva i, u krajnjem, političkog djelovanja u praksi. Ljudi to prepoznaju, zato je jako teško formirati novu sličnu partiju jer je potpuno nepotrebna. Čemu to ako narod vjeruje Bošnjačkoj stranci i ako je ova stranka do sada donosila ispravne odluke koje se tiču interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori?!

Jaka Bošnjačka stranka znači jaku, nezavisnu, evropsku i NATO Crnu Goru, jaku multikulturalnu, građansku i prosperitetnu Crnu Goru. Nema potrebe da se iko dobronamjeran plaši jake Bošnjačke stranke, jer jaka Bošnjačka stranka je za vladavinu prava, zaštitu i unapređenje interesa i prava manje brojnih naroda i prosperitet države i svih koji u njoj žive.

Ne isključujem mogućnost zlonamjernog utjecaja i pokušaja formiranja neke nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori, u cilju upravo razbijanja bošnjačkog jedinstva. Posebno kada imamo ovakve okolnosti u Crnoj Gori kakve su danas. Ali ne bojimo se toga. To je osuđeno na propast. Nemojte misliti da takvih pokušaja nije bilo u prethodnom periodu. Da, bilo ih je, ali svi su redom propali. Zato što nije lahko napraviti nacionalnu stranku, posebno bošnjačku nacionalnu stranku koja će zaživjeti i ovoliko trajati. Za to je potreban iskren nijet i prolaz na brojnim testovima koje narod i okolnosti postavljaju pred takve partije. Samo one prave nacionalne partije mogu odoljeti tim izazovima. Osnivanje neke nove Bošnjačke stranke će uspjeti samo onda ako se pokaže da naša partija ne radi u interesu bošnjačkog naroda i države koju smo stvarali i gradili kao zajedničku kuću svih koji u njoj žive.

STAV: Kada je riječ o vođenju lokalne politike, na šta će posebnu pozornost obratiti Bošnjačka stranka u onim mjestima u kojima je dobila podršku za uspostavu vlasti?

ĆOROVIĆ: Naš predizborni program je transparentan i dostupan svima. Obećali smo našim sunarodnjacima da ćemo se zalagati za dinamičniji ekonomski rast u sredinama i općinama gdje pretežno žive Bošnjaci. To je generalno sjeverni region Crne Gore, ali zalažemo se i za bolji životni standard svih u svim regionima države. Bošnjačka stranka ima jake veze s našom dijasporom, neophodno je stvoriti kvalitetne osnove kako bi oni mogli da ulože vlastiti kapital u ove općine i na taj način pospješe zapošljavanje ljudi. Problem depopulacije stanovništva nije svojstven samo Crnoj Gori, on je prisutan svuda u regionu, ali mi želimo da zadržimo ljude kao glavni resurs, posebno one mlade.

Da bi se to ostvarilo, potrebno je općine sjevernog regiona ekonomski osnažiti, privući što veći broj stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Nedovoljno su iskorišteni potencijali koje imaju Rožaje, Bijelo Polje, Plav, Gusinje i druga mjesta. Ovo su mjesta bogomdana za razvoj poljoprivrede i svih vrsta turizma, ne samo zimskog. Možemo razviti i speleološki turizam, eko i etnoturizam. Šansu vidimo u uvezivanju turizma i poljoprivrede na način razvoja seoskog turizma gdje bi se domaći poljoprivredni proizvod plasirao i izvozio na sopstvenom porodičnom gazdinstvu. To ima svoje brojne prednosti u pogledu konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, smanjivanju troškova transporta i drugo. Potrebno je raditi na kvalitetu, ne kvantitetu poljoprivrednih proizvoda, brendiranju, zaštiti autentičnosti i porijekla proizvoda. Neophodno je sanirati i izgraditi brojnu saobraćajnu, vodovodnu, komunalnu i drugu infrastrukturu. Također, uvesti i programe subvencija u cilju razvoja strateških grana i zaustavljanja depopulacije stanovništva.

STAV: Kako Bošnjaci, nakon svih političkih turbulencija u proteklom periodu, žive u Crnoj Gori?

ĆOROVIĆ: Bošnjaci su jedan vrijedan i radan narod. Kada imate mir i stabilnost u državi, Bošnjaci se lahko organiziraju i dobro žive od svoga rada. Problem su političke turbulencije, koje su, nažalost, opet prisutne u Crnoj Gori. S promjenom vlasti 30. augusta 2020. godine, napravljen je korak unazad. Nije svaka promjena promjena nabolje. Mi smo u Crnoj Gori imali promjenu nagore. S novom vlašću došli su stari problemi. Opet kuburimo s retrogradnim povampirenim velikodržavnim projektima, stranim utjecajima i uplitanjima, tenzijama i sve to utječe na osjećaj sigurnosti i kvaliteta življenja na ovim prostorima.

Nerijetke su razne parole koje se iscrtavaju po fasadama zgrada koje pozivaju Bošnjake na seljenje, gdje se prijeti nekim novim Srebrenicama i slično. Međutim, sve to je bošnjačkog čovjeka očvrsnulo i natjeralo da se konačno okrene sebi i politički organizira. Poslije referenduma 2006. godine smo kazali da smo mi svoje kofere raspakovali u Crnoj Gori, to isto važi i danas. Ovdje želimo da živimo, radimo i stvaramo i, dok je Bošnjačke stranke, neće nas niko više nikada pakovati odavde.

STAV: Kako gledate na evidentan pad podrške Milu Đukanoviću i njegovom DPS-u?

ĆOROVIĆ: Milo Đukanović, kao i DPS kao državotvorna partija, naši su dugogodišnji koalicioni partneri, kako na državnom nivou, tako i u brojnim općinama gdje zajedno vršimo vlast. Često kažemo da je to naš prirodni partner iz razloga što većina bošnjačkog naroda glasa upravo za tu partiju, pa je savez s tom partijom prirodan u smislu saveza s dijelom sopstvenog naroda, ali i u smislu značajnog poklapanja stranačkih ciljeva i vizija. Zajedno smo mnogo toga postigli što je u interesu države Crne Gore, interesu općina u kojima smo vršili vlast i onih u kojima i dalje vršimo tu vlast, kao i u interesu zaštite i unapređenja prava bošnjačkog naroda, ravnomjernije zastupljenosti Bošnjaka u lokalnim i državnoj upravi i organima.

Pad podrške DPS-u je rezultat brojnih faktora kao što su gubitak vlasti na državnom nivou, jak inostrani pritisak na ovu partiju, ali i brojni problemi koji nisu na vrijeme ili nisu uopće rješavani i tretirani na pravi i valjan način. Bilo je tu i propusta koji su došli na naplatu. Vladavina od tri decenije je, također, balast koji je predstavljao problem, ako uz to imate nalet novih populističkih partija koje lahko obećavaju i lahko se odnose prema ono što bi mogle biti posljedice populističkih obećanja, onda ne čudi i pad podrške.

STAV: Interesantno je i to da su birači novim političkim pokretima odlučili dati podršku. Primjerice, pokret “Evropa sad” dobio je značajnu podršku u Podgorici. Kako to komentirate?

ĆOROVIĆ: Već duže vrijeme pratim jedan političko-sociološki fenomen koji je prisutan u Crnoj Gori, ali i kod bošnjačkog naroda, a koji se odnosi na davanje političke podrške novim i tek formiranim partijama. Sada je na nivou pravila da svaka nova partija s novim ljudima i novim obećanjima (nažalost, samo obećanjima) lahko dobije značajnu podršku kako kod Bošnjaka, tako i generalno u Crnoj Gori. To mi govori o, nažalost, nedovoljnoj političkoj pismenosti. Kako može neko ko je nov, neiskusan i tek počinje da se hvata ukoštac s ipak kompleksnom političkom realnošću i političkim problema u Crnoj Gori imati toliku podršku. Valjda se podrška daje onom ko se dokaže, ko u realnosti pokaže da vrijedi i ko ostvari određene rezultate i uspjehe. Čije se povjerenje temelji na bazi dokazanosti i ispunjenih obećanja, a ne na bazi svježine, u smislu: Eto, novi su i obećavaju.

Ta vrsta političke demagogije, odnosno populizma, očigledno ima prođu kod glasača u Crnoj Gori, i to brojne nove partije koriste. Nažalost, građani koji im daju podršku sada ne vide posljedice koje ih čekaju sutra i to jeste jedan problem koji imamo na političkoj sceni u Crnoj Gori. Svaki populizam, posebno politički, kratkog je daha. Brojne partije koje su jučer nastale ili danas nastaju na bazi ovog razmišljanja već sutra će nestajati s političke pozornice. Problem je što će konsekvence ostajati, a narod plaćati greške populista i populističkih politika.

STAV: Nakon lokalnih izbora, postoje li realne šanse za održavanje i vanrednih parlamentarnih izbora? O tome se već dugo govori.

ĆOROVIĆ: Parlamentarni izbori se moraju desiti prije ili kasnije. Mi smo nedavno glasali za pad Vlade Crne Gore, neću sada navoditi razloge, već su svima poznati. Kazali smo da se mi izbora ne plašimo i pozvali na održavanje i vanrednih parlamentarnih izbora. Smatramo da su izbori neophodni i da ih treba održati čim prije. Realne šanse da se to desi postoje i lično vjerujem da bi se oni mogli održati za nekih tri do četiri mjeseca.

STAV: Kako bi Bošnjačka stranka prošla da su kojim slučajem danas vanredni parlamentarni izbori?

ĆOROVIĆ: Kao što sam i rekao, Bošnjačka stranka bilježi konstantan trend rasta podrške, to ste imali priliku da vidite i na ovim lokalnim izborima, i uvjeren sam da ćemo na narednim parlamentarnim izborima imati još veću podršku nego što je ona trenutno.

STAV: Kakvu budućnost predviđate za Crnu Goru? Vidimo da se ova država “batrga” između prozapadnih ili proistočnih faktora.

ĆOROVIĆ: Ona je već na zapadu. Crna Gora je u srcu Evrope, otvorili smo sva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, članica smo NATO saveza i, bez obzira na trenutne turbulencije u zemlji i regionu, čvrsto vidim Crnu Goru kao prozapadnu, evropsku državu, državu prosperiteta i jednakih šansi za sve njene građane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije