-0.2 C
Novi Pazar
31/01/2023
NaslovnicaDruštvoKoje napitke treba piti tokom ljeta

Koje napitke treba piti tokom ljeta

Tokom perioda tropskih vrućina ljudi su često u nedoumici šta treba da piju i konzumiraju kako bi otklonili ili ublažili negativne efekte na organizam i zdravlje. Na prvom mjestu je važnost hidriranja zbog visokih temperatura. Konzumiranje ledeno hladnih pića u vim danima je, prema riječima stručnjaka najčešća greška. U nastavku teksta vam otkrivamo koja pića treba konzumirati, a koja izbeći.

Preporuka stručnjaka je da se ujutru pije zeleni čaj ili ohlađena prokuhana voda sa nekoliko kapi limuna ili grejpfruta.

Za doručak se savjetuje nastavak konzumacije nekog čaja ili svježe cijeđeni domaći sok, pogotovo od narandže koji je mnogima omiljeni. Tokom ljeta posebno rashlađuju jogurt ili kefir.

Za fizički aktivnije osobe napitak ili čak i zamjena za doručak može biti šejk od banane ili drugog svježeg sezonskog voća.
Uvijek je dobar izbor i domaći ledeni čaj, zaslađen sa kojom kašikom meda i dodatkom limuna ili breskve.

Ni u kojem slučaju ne treba šokirati organizam sa hladnim napicima, već onim sobne temperature. Hladni napici pružaju trenutno rahlađivanje i nisu dobri za organizam, jer razlika u temperaturi pića i tijela može dovesti do tegoba.
Nije preporučljivo piti prerađene sokove, naročito one izuzedno slatke, kupljene ledene čajeve i limunade. Uvjek je bolji izbor spremiti osvježavajući napitak kod kuće, po svom meraku.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA