Mađari na jednoj, Bošnjaci na pet izbornih lista

Komentari:12

Podijelite:

Od ukupno 50 izbornih lista na predstojećim izborima za nacionalne savete, Mađari će imati jednu, a Bošnjaci čak pet izbornih lista, utvrđeno je na današnjoj sednici Republičke izborne komisije Srbije (RIK).

Za pripadnike mađarske nacionalne manjine ove godine štampano je tek par hiljada listića više od onih namenjenih pripadnicima bošnjačke manjine (mađarski – 116.865, bošnjački – 114.043).

Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovaće “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista – Esad Džudžo”.

RIK je potvrdio po pet lista i za albansku, rusinsku i rusku manjinu, četiri liste podnele su Aškalije, po tri liste imaju bugarska, bunjevačka, egipatska i slovačka nacionalna manjina. Izmedju dve liste biraće Romi, Rumuni, Ukrajinci i Česi, dok su po jednu listu predali Vlasi, Grci, Nemci, Poljaci i Slovenci.

Izbori za 19 saveta nacionalnih manjina zakazani su za 13. novembar, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati predstavnike putem elektorske skupštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije