Obilježen Dan Bošnjaka: Borba da Bošnjaci ostvare svoja prava u Srbiji i vrate status naroda nikada neće prestati

Komentari:12
28. septemabr - Dan Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo centralnu svečanost povodom Dana Bošnjaka.

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeću je svečanom akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak” u Domu omladine, Novi Pazar i otvaranjem izložbe izložbe slika “Sjenica 2022”  u sali Glavnog ureda Vijeća počelo obilježavanje 28. septembra, Dana Bošnjaka.

Ovaj datum Bošnjaci u regiji i čitavom svijetu obilježavaju povodom održavanja prvog Bošnjačkog sabora održanog u Sarajevu 1993. godine kada je Deklaracijom vraćeno nacionalno ime Bošnjak.

Na svečanoj akademiji BNV-a, povodom ovog datuma prvo je pročitan dio iz historijskog govora Alije Isakovića a zatim i prikazan  prilog BHTV o tom hitorijskom događaju.

“Ne osjećam potrebu da sebi ili vama objašnjavam naše tradicionalno ime Bošnjak, ime našeg jezika bosanskog i ime naše zemlje Bosne i Hercegovine.Ovdje je, u ovom trenutku, s obzirom na okolnosti, moguća svijest i savjest našega naroda. Svako od nas sada je i nešto više od onoga što je sam sa sobom. Nerazdvojni u onom što jesmo, bilo svojom voljom, bilo historijskom neminovnošću. Sada moramo više raditi. Biti neumoljivi prema svojim grješkama i više raditi. I biti vlastita mjera stvari, u mjeri koja je potrebna za normalan život”, bile riječi rah. Alije Isakovića, jednog od najuticajnijih bošnjačkih intelektualaca 20. vijeka kojima se obratio zastupnicima na Prvom Bošnjačkom saboru.

Predočeno je da su Prvi Bošnjački sabor i odluke donesene tada imale veliki značaj za bošnjački narod na prostoru bivše Jugoslavije, a samim tim i na Bošnjake Sandžaka.

U vrijeme održavanja prvog Bošnjačkog sabora, Bošnjaci u Sandžaku su prolazili kroz različite vrste organizovanog terora vršenog od strane države. Interese i prava Bošnjaka tada je sa punim legitimitetom branilo i zastupalo Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, poručeno je u oficijelnom dijelu akademije.

Skupu se preko video bima obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, podsjetivši na značaj Prvog bošnjačkog sabora za očuvanje Bosne i Hercegovine kao građanske, multietničke ali države svih Bošnjaka.

Džaferović: Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka

“Dometi Bošnjačkog sabora i danas, 29 godine poslije, djeluju impresivno. Odlukom Sabora Bošnjaci su vratili svoje ime, odbijena je agresija Bosne i Hercegoive i udareni su tenelji za sve političke, kulturne i obrazovne procese koji će uslijediti. Bošnjaci su postojali daleko prije Bošnjačkog sabora, tu smo od kako je i države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka. Bošnjaci osim Bosne i Hercegovine danas žive kako u domovinskim zemljama, gdje su autohtono stanovništvo, tako i širem svijeta u iseljeništvu. Nastavićemo se boriti za prava našeg naroda i u tim zemljama. To će svakako činiti i država Bosna i Hercegovina kroz odnose sa drugim državama”, poručio je Džaferović naglasivši i da obilježavanje Dana Bošnjaka van Bosne i Hercegovine samo doprinosi jačanju osnovne poruke Bošnjačkog sabora i ciljeva koji su pred nama.

On je istakao “da su Bošnjaci nezaobilazan faktor u budućnosti naše zemlje i da to niko ne može dovesti u pitanje”.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić: Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine su dio jedinstvenog nacionalnog korpusa

Predsjednica BNV-a, Jasmina Curić je u svom obraćanju kazala da Bošnjački sabor upravo nosi poruku budućim generacijama da, i ako se nađu u teškom trenutku ne zaborave da imaju svoj korijen, historiju, da je neko prije njih ulagao napore da zadrži ime Bošnjak i jezik bosanski.

Bošnjaci su, podsjetila je, stari evropski narod, koji ima jasnu, historijski utemeljenu vertikalu postojanja; više od hiljadu godina na Balkanu, Gornjem Iliriku u doba Rimskog carstva.

“Nakon više od 130 godina potiranja, potiskivanja i praktičnog brisanja naziva Bošnjak jasno je da je naš put u onome što se zove potpuna nacionalna afirmacija mnogo kompleksniji i složeniji. Bošnjaci Sandžaka se i danas u državi Srbiji bore za status naroda koji su imali u bivšoj Jugoslaviji. Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ispred svih Bošnjaka u ovoj državi, na ovom skupu koji je najznačajniji za sve Bošnjake svijeta, poručujem da borba Bošnjaka da ostvare svoja prava u ovoj državi i vrate status naroda nikada neće prestati. Uvijek ćemo imati jasan stav po tom pitanju i da danas na ovom skupu kažemo, Bošnjaci su, dobro organizovan, svjestan, hrabar narod koji će uvijek znati ko je i kome pripada ali i ko njemu pripada”, naglasilla je ona dodavši da je vrlo važno da se svi Bošnjaci koliko ih ima izjasne na predstojećem popisu u Srbiji, sada tokom oktobra, da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je jezik bosanski, a vjera Islam.

“Moramo alarmirati sve naše bližnje jer samo tako popisani moći ćemo lakše da ostvarimo naša prava, dođemo do mnogih rješenja i osnažimo naš Sandžak. Ostaće za buduće generacije trajno zabilježeno naše izjašnjenje na ovom popisu. Mi Bošnjaci imamo  jedni druge i jedni drugima moramo pomagati i sada i u budućnosti, moramo raditi na bošnjačkom jedinstvu jer samo ujedinjeni i jedinstveni možemo ostvariti  mir, sigurnost i snagu za dalje uspjehe”, poručila je predsjednica BNV-a.

Izaražavajući zadovoljstvo što se, kako je kazala, svečanost obilježavanja godišnjice Svebošnjačkog sabora organizuje upravo u glavnom gradu Sandžaka i što je ispred svih Bošnjaka na ovom velikom skupu domaćin, ponovila je stav BNV-a da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine dio jedinstvenog nacionalnog korpusa.

“Mi smo jedan narod, jedno smo i sa našim sunarodnicima iz zemalja regiona čiji su predstavnici večeras ovdje sa nama. Naša krv je jedna, historija jedna, bol nam je jedna. Moramo jačati naše odnose i moramo potpomagati jedni drugima, jer je jedinstvo formula uspjeha i lijek protiv mržnje i zlih želja mnogih neprijatelja. Ili kako je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović govorio ‘Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem’. Bošnjaci i Bošnjake gdje god da ste želim vam sretno obilježavanje 29 godina od održavanja Svebošnjačkog sabora – dana kada smo vratili svoje ime Bošnjak”, zaključila je Curić.

Na centralnu svečanost povodom obilježavanja 29 godina od održavanja Bošnjačkog sabora u Sarajevu, pored osnivača BNV-a Sandžaka, Sulejmana Ugljanina i predstavnika BNV-a  prisustvovali brojni zvaničnici među kojima narodni poslanici, odbornici, konzul Republike Turske, gradonačelik Novog Pazara i predsjednici opština Tutin, Rožaje i Petnjica, predstavnici Bošnjaka iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, te predstavnici građana iz Turske porijeklom iz Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije