Odbijena većina prijedloga opozicije, prihvaćeno formiranje “Stomatološke ordinacije za osobe sa invaliditetom”

Komentari:12
FOTO: Medin Halilović

Podijelite:

Skupština grada Novog Pazara je danas na petom zasjedanju, osvojila Prijedlog Odluke o prihvatanju peticije građana Novog Pazara za realizaciju projekta “Stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom”, koju je predložila opoziciona SDA Sandžaka. Ovaj prijedlog je predlagan tokom prethodnih sjednica lokalanog parlamena. Na zasjedanju koje je počelo danas od ukupno predloženih 14 dopunskih tačaka opozicije, glasanjem odbornika većine (SDP-SNS) u dnevni red je uvrštena jedna tačka.

FOTO: Medin Halilović

“Stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom” prihvaćena nakon 14 zasjedanja

Odbornica SDA Sandžaka je, obrazlažući prijedlo odluke je podsjetila da je ovo 14. zasijedanje skupstine na kome su trazili da se usvoji i realizuje ovaj projekat i da se on odnosi na veliki broj djece sa invaliditetom.

“Odbornički klub u saradnji sa roditeljima i Ogrankom Organizacije žena SDA Sandžaka ovim povodom je organizirao tribinu i potpisivanje peticije za realizaciju projekta koji smo izradili. Nismo odustajali iako smo konstantno bili suočeni sa nerazumijevanjem za probleme sa kojima se suočavaju roditelji, a posebno njihova djeca kojima je ova vrsta pomoći potrebna. Uspjeli smo da svojom istrajnošću načinimo mali korak ka humanizaciji institucija i ljudi koji njima rukovode. Očekujemo da, kako to u odluci stoji, ovaj projekat bude realizovan do 31. decembra 2022.godine”, istakla je Hajdinović i izrazila očekivanje da će skupštinska većim, zarad opšteg interesa, izglasati ovu odluku.

Odbijeni su prjedlozi SDA Sandžaka o usvajanju Odluke o dostavljanju izvještaja o stanju životne sredine na teritoriji grada Novog Pazara, podnošenju inicijative za izradu dopune projekta rekonstrukcije ulice Generala Živkovića, podnošenju inicijative za izradu generalnog projekta kanalizacije za upotrebljene vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Novog Pazara.

  • Prijava na bošnjački birački spisak u prostorijama SDP-a

Također je odbijen prijedlog Odluke o dostavljanju izvještaja o aktivnostima i osnovanosti aktivnosti predsjednika Skupštine grada Novog Pazara u vezi upisa u poseban (bošnjački) birački spisak.

Kako je, u izlaganju istaka odbornica Dinheta Jusufović Pulić, u javnosti se pojavila poruka u kojoj se u vezi posebnog biračkog spisla za Bošnjake spominje aktuelan predsjednica lokalnog parlamnta i, ukoliko je ona tačna, na nagrublji način se vrši zloupotreba službenog položaja, te se unaprijed kompromituje i obesmišljava izborni proces za Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Sledeće nedjelje se prijavljujemo na poseban birački spisak u prostorijama SDP-a.. Za glasanje na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.. Imamo sastanak sa Anelom i onda se upišemo u spisak, ne znači da smo glasali za SDP, samo smo se upisali na birački spisak da možemo glasat na izbore, jer smo Bošnjaci.. Pa ako si zainteresovana i imaš vremena za sastanak javljam ti tačno vrijeme i mesto sastanka”, glasi sadržaj te poruke pročitan za skupštinskom govornicom.

Jusufović Pulić je podsjetila da se prema pravnim aktima predsjednica Skupštine grada ne smije miješati u proces upisa u birački spisak, posebno ne smije vršiti upis u birački spisak u prostorijama političke stranka kojoj pripada. Odbijenim prijedlogom je zatraženo da se predsjednica Skupštine pismneno, između ostalog, izjasni o navodima koji su se pojavili u javnosti. te broju lica koja su na ovaj način upisana u birački spisak, kao i postojanju ili odsustvu odgovornosti za kršenje Ustava, zakona i propisanih nadležnosti predsjednika Skupštine grada i postojanju ili odsustva odgovornosti za kompromitaciju izbornog procesa za Bošnjačko nacionalno vijeće, zarad inteersa političke stranke kojoj pripada.

Iz SDA Sandžaka su tražili dostavljanju izvještaja o ostvarivanju prava na službenu upotrebu Bosanskog jezika i pisma, sobzirom da on u proteklih deset godina nije donešen.

Tražili su i da bude predloženog dnevnog reda povuče tačka 24, smjenu Fuada Baćićanina i imenovanje VD direktora Muzeja “Ras” novi Pazar, Elmira Habibovića, zbog, kako je navedeno, neisunjenosti uslova.

Odbijeni je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi studije javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Novog Pazara.

Odbijena su i tri prijedloga Stranke pravde i pomirenja (SPP) -rješavanje infrastrukturnih pitanja naselja Novopazarska banja, da se kapitalne projekte uvrstiti izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena na mjestu postojećeg Gradskog bazena, te pristupu hitnom rješavanje pitanja bezbjednosti na kupalištima na jezeru Gazivode

Ispred SDA Sandžaka, odbornik Emir Ašćerić je istakao da podržavaju prijedlog Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Novog Pazara, podsjetivši da je to ranije predložene odluke od strane SDA Sandžaka, i da takvi prijedlozi dođu na dnevni red kasnije, sa izmijenjenim nazivom, kao prijedlog skupštinske većine.

U prvom dijelu zasjedanja skupštinska većima je ranije danas usvojila odluke o završnom računu budžeta grada Novog Pazara za 2021. godinu, o drugoj izmeni Odluke o budžetu grada Novog Pazara, za 2022. godinu, te o kreditnom zaduženju grada Novog Pazara u iznosu od 1,5 miliona eura.

Skupštinska većina je usvojila odluku o formiranju Komunalne milicije Noog Pazara. Na petom zasjedanja odbornici razmataraju ukupno 56 tačaka dnevnog reda.

FOTO: Medin Halilović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije