Počela likovna kolonija “Sjenica 2022”

Komentari:12

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ove godine organizira šestu po redu likovnu koloniju “Sjenica 2022”. Obilaskom Novog Pazara program Likovna kolonija „Sjenica 2022“ počela je danas i trajat će do 15. avgusta, saopšteno je na konferenciji za medije u Glavnom uredu BNV-a

Potpredsjednik BNV-a Fuad Baćićanin je podsjetio da se ta kolonija organizuje u znak sjećanja na jedan od najvažnijih događaja, na Sjeničku konferenciju i da je zbog historijskog značaja tog događaja BNV 2015. godine donijelo odluku o proglašenju 13. i 14. avgusta za posebne dane za Bošnjake.

“Sjenička konferencija predstavlja civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka u tom periodu, 12 gradonačelnika sandžačkih opština, kada je jasno iskazana težnja da obezbijede trajan mir za razvoj Sandžaka i sve građane koji u njemu žive. Ovom Likovnom kolonijom umjetnici predstavljaju sve ljepote Sandžaka na svoj način”, kazao je Baćićanin istakavši da je tema ove kolonije “Kulturna baština Bošnjaka Novog Pazara”.

Selektor kolonije, akademski slikar, Medžid Fakić je kazao da ova kolonija postaje prepoznatljiva ne samo u Sjenici i regionu, već i šire.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je dalo punu podršku za organizaciju ove kolonije i programa u okviru nje. Baštinimo kulturu sa ovih prostora, a zaista je tema neiscrpna. Radi se o ambijentima kojih vrlo malo ima na ovim prostorima. Sjenica je vrlo interesantan grad, Pešter, Sjeničko jezero, Rezervat bjeloglavog supa i sve te ljepote koje nas tamo okružuju su dobar povod i dobra inspiracija za svakog slikara”, istakao je Fakić.

Predočio je da Kolonija sarađuje sa dvije kolonije iz Turske, kolonijom iz Sarajeva, Sjeverne Makedonije, udruženjima likovnih umjetnika iz Crne Gore i Sandžaka i da je svake godine gost po neki slikar iz jednog Savjeta nacionalnih manjina iz Srbije. Ove godine je to gost iz nacionalne zajednice Slovaka, umjetnica Marijena Struhar.

Kolonija ove godine broji osam učesnika, trajaće pet dana, i nakon završetka izložba sa kolonije se tokom naredne godine održava u više gradova u okruženju i šire.

“Cilj nam je da što više ljudi vidi te radove koji nastaju u koloniji i, u dio obaveznog programa, uvrstimo Sarajevo, Skoplje, Istanbul, Podgoricu te da to bude predstavljanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i uopšte svega što je sa naših prostora.“

Prema riječima Fakića, tema ovogodišnje kolonije će omogućiti da očima svakog slikara, posebno bude “viđen” Novi Pazar, a u narednim sazivima neki od drugih sandžačkih gradova.

“Nećemo se baviti historijom ili slično već onim što kod svakog umjetnika budi posebne impresije”, poručio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije