Predsjednica BNV-a čestitala Dan Bošnjaka: Pokažemo bošnjačko jedinstvo i odlučnost da želimo sigurnu budućnost za buduće generacije

Komentari:12

Podijelite:

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Jasmina Curić je povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka, poručila da je važno da Bošnjaci pokažu jedinstvo i odlučnost da žele sigurnu budućnost za generacije koje dolaze

“Vrijeme kada se Svebošnjački sabor događao, bilo je najteže vrijeme za sve Bošnjake u kojem god dijelu svijeta da su se nalazili. Iako su, Bošnjaci tada, bili u teškoj poziciji, nisu odustajali od osvajanja svojih prava, vratili su svoje ime, potvrdili svoj identitet i još jednom dokazali da znaju ko su, kome pripadaju i ko njima pripada. Danas, kao i tog 28. septembra 1993. godine, važno je da pokažemo bošnjačko jedinstvo i odlučnost da želimo sigurnu budućnost za generacije koje dolaze i koje će se ovog datuma sjećati s ponosom. Bošnjaci, širom svijeta, neka nam je sretan Dan Bošnjaka koji simbolizuje jedinstvo, odlučnost i snagu i da uvijek budemo ponosni na svoje porijeklo i historiju. Sretan 28. septembar – Dan Bošnjaka”, stoji u čestitiki predsjednice BNV-a upućenoj svim Bošnjakinjama i Bošnjacima.

Otvaranjem izložbe slika “Sjenica 2022” – u Bošnjačko nacionalno vijeću i Svečanom Akademija “29 godina od vraćanja imena Bošnjak” u Domu omladine Novi Pazar, u srijedu 28. septembra počeće obilježavanje ovog datuma.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nosi naziv – Dan Bošnjaka.

Bošnjaci u regionu i diljem svijeta danas, 28. septembra obilježavaju Dan Bošnjaka. Ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka se zvanično se obilježava u svim novonastalim državama bivše Jugoslavije u kojima Bošnjaci žive. Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije