-5.5 C
Novi Pazar
05/02/2023
NaslovnicaPolitikaKosovoPremijer Kurti u video poruci: Registracioni centri spremni za zamjenu ilegalnih tablica,...

Premijer Kurti u video poruci: Registracioni centri spremni za zamjenu ilegalnih tablica, neće biti carinjenja, ovo je veliki ustupak

„Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, riječima na srpskom u novoj video poruci na svom Facebook profilu, ovog puta direktno se Aljbin Kurti obratio građanima na Kosovu.

Kaže da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS.

Podsjetio je na nedavnu odluku kosovske vlade kojom se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava, sada kaže kosovski premijer i dodaje: „Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“.

Upravo radi osiguranja što lakšeg procesa registracije ovakvih vozila, premijer Kurti je naglasio da je učinio „veliki ustupak“, da ne budu podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosječno bila oko 5000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštava Kurti.

Objašnjava da će kosovski MUP donijeti administrativno uputstvo kojim će se detaljno regulisati svaki korak ka registraciji da bi se građanima olakašale „komplikovane radnje“.

Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona, takođe navodi.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savjesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

Video poruka sa Kurtijevog Fejsbuk profila usljedila je nakon ovonedeljne odluke kosovske vlade da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL. “, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra, a takođe i zamjena srpskih ličnih karata sa deklaracionim listom – sve dok se sa njima boravi na Kosovu.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA