Projekat EU „IMPORTANT – Unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:

Evropska unija je od 2014. godine je za Dom zdravlja Novi Pazar finansirala izgradnju Hitne pomoći, projekte iz oblasti reproduktivnog zdravlja i donirala tri vozila.


Povodom realizacija projekta „IMPORTANT – Unaprjeđenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” delegacije Evropske unije u Republici Srbiji je danas posjetila novopazarski Dom zdravlja.

VD Direktora Doma zdravlja u Novom Pazaru, Ervin Ćorović je rekao da je jedan od veoma zčajnih prijekata i IMPORTANT jer se tiče reproduktivnog zdavlja kod žena u ruralnom području.

“Pokušavamo da, naročito nakon kovida, obiđemo sve naše sugrađanke kojima je taj prvi pregled kod ginekologa, raka grlića materice i raka dojke bio nedostupan. Obilazimo ranjive grupe. Projekat je u puno zamahu. Prije svega pokušavamo da pružimo preglede našim sugrađankama, a i ona oprema koju ćemo dobiti je jako potrebna našem domu zdravlja, prije svega Službi za zdravstvenu zaštitu žena, u daljem radu”, rekao je Ćorović tokom posjete predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

Kazao je i da ćeoU okviru ovog projekta, pored jednog dostavljenog vozila u planu i nabavka dva ultrazvučna aparata, kao i ginekološke opreme i dvije ginekološke stolica. Dio te opreme namjenjen je za Tutin i Rašku.

Šef sektora II Deleagcije EU u Srbiji Martin Klaucke, je kazao da je EU vrlo sretna što je imala prilike da podrži ovakve projekte u oblasti zdravstva.

“Projekti u okviru prekogranične saradnje nisu jedini, prethodno su finansirani preko EU Pro programa. Naročito smo zadovoljni što se unaprjeđuje kapacitet ove regionane službe kako bi se proširio obuhvat korisnika usluga Doma zdravlja, naročito iz ruralne sredine i da će to pomoći kvalitetu života na ovom području”, kazao je Klauck.

Pripremom projektnih prijedloga za ove i slične projekte značajan doprinos je dalai Regionalna razvojna agencija Sandžaka, SEDA, istakoa je director te agencije Samir Kačapor.

“Mi pomažemo svim institucijama, ne samo Domu zdravlja i Opštoj bolnici za koju smo isto imali projekat “Pravo na život” i opremili neonatološku službu prije nekoliko godina, ali i drugim obrazovnim institucijama, lokalnim samoupravama, ne samo Novom Pazaru već Tutinu i Sjenici. Radimo ono što najbolje znamo, a to je priprema projektnih prijedloga i naravno implementacija tih projekata, izvještaja. Utrošak je predstavljen na transparentan i kvalitetan način. Nadam se da će to biti vjetar u leđa za neke mnogo veće i ozbiljnije projekte infrastructure u budućnosti”, kazao je Kačapor.

Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa organizacijom FORS Montenegro – Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore je 1. decembra 2021. započeo realizaciju prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro” koji ima za cilj unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.
Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.000 eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrijednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije