Put Novi Pazar – Tutin se otvara za 15 dana

Podijelite:

Srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i turski ministar saobraćaja i infrastrukture Republike Turske, Adil Karaismailoglu održali su danas bilateralni sastanak na kome je bilo riječi o nastavku izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, sa fokusom na dionicu Sremska Rača – Kuzmin, ali i o skorom završetku rekonstrukcije i dogradnje važnog regionalnog puta od Novog Pazara do Tutina.

Bilateralni sastanak je održan tokom prvog dana zvanične posjete Srbiji predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana i sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u historiji dvije države, zahvaljujući velikom broju sporazuma i, prije svega, prijateljskom odnosu naša dva predsjednika. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji 20 kilometara duge saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina su u samom finišu, i očekujemo da u naredne dvije nedjelje pustimo saobraćaj na njoj. Otvorili smo dosta tema i podvukli prije svega gde smo sada kada je riječ o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo iz dva pravca. Radovi idu dobrom dinamikom na dionici Sremska Rača–Kuzmin i obojica smo saglasni da je ovaj projekat od presudne važnosti za region i ekonomsku saradnju Srbije i BiH“, izjavio je Momirović.

On je dodao da danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija i da je Turska važan ekonomski partner, te da se odlična saradnja dveju država ogleda i u osnovanom Kvadrilateralnom ministarskom koordinacijskom vijeću Bugarske, Mađarske, Srbije i Turske, na kome je u julu ove godine potpisan zajednički dokument koji će u fokus staviti dalji razvoj željezničkog saobraćaja kroz realizaciju zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmene znanja.

„Iskoristio sam priliku da ministru Karaismailoglu zahvalim na sjajnoj saradnji i podršci koju imamo u turskim partnerima. Turske kompanije koje su radile na projektu rekonstrukcije i dogradnje važne saobraćajnice Novi Pazar – Tutin su na zahtjev lokalnih samouprava izgradila i pristupne puteve u blizini škola i ambulante i trotoare na školskim prelazima. Ovo je najbolji pokazatelj sjajne saradnje koju danas imaju Turska i Srbija“, rekao je Momirović.

Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u historiji dvije države. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Srbije sa turskim partnerima rade na nekim od najvećih projekata u putnoj infrastrukturi Srbije, od kojih je za region najznačajniji izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo, dionica Kuzmin–Sremska Rača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije