Rusi ponovo prijete BiH

Komentari:12

Podijelite:

Rusija je u srijedu zaprijetila odmazdom Bosni i Hercegovini zbog činjenice da je ta zemlja na konferenciji Krimske platforme održanoj u utorak potvrdila punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Dan nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sudjelovao na konferenciji koju je sazvalo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, na službenoj Facebook stranici ruske ambasade u BiH objavljena je izjava u kojoj stoji kako Moskva oštro osuđuje takav istup, prenosi Hina.

Navode kako je okupacija i aneksija Krima provedena 2014. godine zapravo “riješena sukladno normama međunarodnog prava i voljom naroda” te je stoga to pitanje zatvoreno pa se niko drugi ne bi trebao miješati u pitanje statusa Krima.

Podsjećanje kako je Krim ukrajinski teritorij iz ruske ambasade su nazvali “brbljanjem” dodajući kako to ne može promijeniti svršeni čin. Usput su optužili vlasti Ukrajine da promoviraju neonacističku ideologiju te potiču sadističko ubijanje civila.

Bošnjačke političare u BiH označili su odgovornima za proturusko djelovanje.

“Takvu servilnost prema zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sugovornici iz apsolutne većine islamskih država”, stoji u izjavi ruske ambasade.

Na kraju su pozvali partnere iz BiH “da budu razumni i uravnoteženi” uz prijetnju kako će u protivnom snositi odgovornost za sve posljedice pogoršanja bilateralnih odnosa.

Sudjelovanju BiH u konferenciji Krimske platforme ranije se usprotivio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koristeći gotovo identičnu argumentaciju kao i Rusi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije