Schmidt nastavlja konsultacije sa strankama, slijede razgovori s “najtvrđim igračima”

Komentari:12

Podijelite:

U prostorijama OHR-a danas i sutra bi trebale biti nastavljene konsultacije između predstavnika stranaka i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Prethodnih dana, na konsultacijama su učestvovali predstavnici opozicionih stranaka, a među posljednjima koji su obavili razgovor sa Schmidtom bili su predstavnici Naše stranke Edin Forto i Damir Arnaut.

“Postoji ono što smo nazvali paket integriteta, da se što manje krade na izborima. Nevjerovatno je da i dalje o tome razgovaramo, a nakon što su u državnom Domu naroda ubili zakon kojim bi na izborima bili omogućeni skeneri i sve ostalo. Trebao je (visoki predstavnik) puni paket izmjena nametnuti. Druga dimenzija razgovora je funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine i treći dio jeste onaj kojim bi se suštinski uvele etničke podjele”, rekao je Forto nakon sastanka koji je održan 26. augusta.

Kako saznajemo, konsultacije bi se trebale nastaviti još danas i sutra, a tokom ovog perioda u prostorije OHR-a trebali bi doći predstavnici SDA, HDZ-a i DF-a, stranaka koje čine vlast i predstavljaju ujedno “najtvrđe orahe” kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona.

Upravo su se prije dva dana oglasili iz Demokratske fronte uoči izmjena Izbornog zakona te su rekli da će oni na konsultacijama i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona.

“Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu izbornog zakona BiH. Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer”, navodi se.

DF će na konsultacije sa Schmidtom sutra.

Nakon što se obave konsultacije, za očekivati je kako će visoki predstavnik analizirati prijedloge stranaka te u narednim danima izaći sa konkretnim stavom o tome šta će uslijediti. Nametanje izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH prije izbora, poslije izbora ili ne.

U međuvremenu, Schmidt učestvuje i na Strateškom forumu na Bledu u Sloveniji gdje je održao niz sastanaka s regionalnim zvaničnicima.

Između ostalog razgovarao je sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine i bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Austrije Alexanderom Schallenbergom i drugima.

Također, visoki predstavnik se sastao i s vrhom Vlade Republike Hrvatske, a premijer Andrej Plenković i šef diplomatije Gordan Grlić Radman podržali su ga u njegovim nastojanjima uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Uzevši u obzir da već ove sedmice (2. septembar) u Bosni i Hercegovini počinje predizborna kampanja, nema sumnje kako će visoki predstavnik, uzevši u obzir i ranije rokove koje je prema informacijama Američke ambasade propisao strankama, djelovati vrlo brzo nako obavljenih konsultacija.

Prema određenim saznanjima Schmidt bi trebao saopćiti svoj plan najkasnije do sredine septembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije