Šemsović: BNV pripremilo 250 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku (Video)

Komentari:12

Podijelite:

Kandidat za vijećnika liste “Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin” i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, Sead Šemsović izjavio je da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) učešćem u tijelima Republike Srbije koje se bave obrazovanjem dalo doprinos i da su radovi BNV-a uvijek dobijali visoke ocjene.

Šemsović je obraćanju medijima istakao da je BNV do sada uspjelo da pripremi 250 udžbenika, a da je razlog što nedostaje desetak udžbenika spor sa državom u vezi pojma Sandžak i različitih interpretacija koja se odnose na taj pojam i ulozi Bošnjaka u prošlosti.

“Za osnovnu i srednju školu odobreno je oko 250 udžbenika, što autorskih što onih koje smo bili obavezni da prevedemo sa srpskog jezika na bosanski. Broj udžbenika koji nedostaje nije veći od desetak. Nedostaju određeni dodaci za određene teme iz historije, likovne i muzičke kulture, ali nastavnik i bez dodataka može da drži sasvim kvalitetnu nastavu. To što nedostaje je jer imamo spor sa državom u vezi pojmova Sandžak, Bošnjaci između dva svjetska rata, u vezi sa interpretacijama, ZAVNOS-a. Ključno je da postoje udžbenici za bosanski jezik i književnost, jer da nema tog udžbenika nastava se ne bi mogla odvijati”, kazao je Šemsović, unverzitetski profesor bosanskog jezika i književnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije