-5.8 C
Novi Pazar
05/02/2023
NaslovnicaVijestiTurski sondažni brod "Abdulhamid Han" isplovio iz luke Mersin, započinje istraživanja u...

Turski sondažni brod “Abdulhamid Han” isplovio iz luke Mersin, započinje istraživanja u Sredozemnom moru

Brod “Abdulhamid Han“, nazvan po jednom od osmanskih sultana, će se pridružiti dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljovodonika

Turski brod za sondažna bušenja “Abdulhamid Han“ isplovio je u utorak iz luke u Mersinu i uputio se prema bušotini “Yorukler-1” u Sredozemnom moru, gdje će narednih dana započeti hidrokarbonska istraživanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj ceremoniji upriličenoj povodom isplovljavanja broda “Abdulhamit Han” prisustvovali su predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan, potpredsjednik Fuat Oktay, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar odbrane Hulusi Akar, brojne zvanice i gosti.

Republika Turkiye je poduzela intenzivne aktivnosti bušenja u svojim vodama u posljednje četiri godine.

Brod “Abdulhamid Han“, nazvan po jednom od osmanskih sultana, će se pridružiti dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljovodonika.

Ovo impozantno plovilo je dugačko 238 metara i široko 42 metra, a teško je 68.000 tona. Njegova maksimalna dubina bušenja je 12.200 metara. Ima visinu tornja od 104 metra i kapacitet od 200 članova posade.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA