Ugljanin: Rahmetli Šemsudin Kučević je bio simbol našeg pokreta, interesi svih Bošnjaka jedinstveni i obavezuju na jedinstvo

Komentari:12

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin izjavio je da su interesi svih Bošnjaka jedinstveni i obavezuju na jedinstvo, a interesi političkih stranaka su partijski i oni podstiču na podjele.



On je povodom pete godišnjice od pogibije predsjednika opštine Tutin i jednog od osnivača SDA Sandžaka, Šemsudina Kučevića rekao da je on bio simbol tog pokreta i da će rekonstrisani put Novi Pazar – Tutin vječno nositi ime “Šemsudinov put”.

“Na današnji dan, prije pet godina SDA Sandžaka je izgubila simbol našeg pokreta, rahmetli Šemsudina Kučevića. Šemsudin Kučević je oličenje sandžačkog duha koji je svojom voljom snagom i energijom bio pokretač ekonomskog razvoja Sandžaka i bošnjačkog jedinstva.

Svjedoci smo da njegova vizij ekonomskog razvoja i njegov neumorni rad na projekima od značaja za Sandžak i sve njegove građane i danas daju pozitivne rezultate”, rekao je Ugljanin.
Lider SDA Sandžaka u obraćanju medijima izrazio zadovoljstvo zbog, kako je istakao, što Bošnjaci pokazuju veliko interesovanje za učešće na popisu stanovništva, da se popis dobro sprovodi i da ne postoji razlog da bilo koji član porodice, zbog svog odsustva ,ne bude popisan.
Govoreći o predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće predsjednik SDA Sandžaka je pozvao sve učesnike na fer, demokratsku i pozitivnu kampanju.

“Interesi Bošnjaka su jedinstveni i oni obavezuju na jedinstvo, a ne na podjele. Bošnjačko nacionalno vijeće održava jedinstvo bošjačkog naroda i zato je neophodno stvoriti pozitivnu političku klimu kako bi svi učesnici u skladu sa izbornim rezultatima uzeli učešće u daljem radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća. SDA Sandžaka podržava listu Bošnjačko jedinstvo jer ona predstavlja kontinuitet političke ideje na kojoj je Bošnjačko nacionalno vijeće i osnovano 1991. godine kada su Bošnjaci preko noći ostali bez države u kojoj su bili narod i bili ostavljeni, posebno, na milost srpskoj profašističkoj ideji”, kazao je on.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju kampanju za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće je rekao da najava o povećanju broja Bošnjaka u Vladi Srbije iz redova SDP-a i SPP-a potvrđuje želju da Srpska napredna stranka (SNS) preuzme Bošnjačko nacionalno vijeće pod svoju kontrolu.

“Bošnjaci su narod, Bošnjaci su se opekli u Sjeverinu, Kukuroviću, Štrpcima, Bosni, Srebrenici i mislim da će Bošnjaci konačno da shvate da Bošnjačko nacionalno vijeće pripada onima koji su najbolji. Onima koji predstavljaju kontinuitet političke ideje zbog koje je i osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće, da obezbjedi Bošnjacima ravnopravan tretman u sredinama gdje žive”ukazao je on.

Ključ i cilj programa Bošnjačke liste, prema riječima Ugjanina, biće bošnjačko jedinstvo.
“Bošnjaci kao narod imaju zajedničke interese. Svim Bošnjacima su isti nacionalni interesi, ti zajednički interesi podstiču na jedinstvo, a političke stranke imaju partijske interese i po automatizmu podstiču na podjele. Oni koji su se kandidovali kao političke stranke one su unaprijed osudile da ne rade za Bošnjake nego za sebe, to je njihovo pravo.

Bošnjaci treba da otvore oči, hoće li Bošnjačko nacionalno vijeće koje će služiti bošnjačkom narodu i koje će ovoj državi pomoći državi da vrati povjerenje u državne organe, da pomogne Bošnjacima da zavole ovu državu i osjećaju je svojom ili će da izaberu, falsifikuju izbore i stave pod kontrulu vijeća od strane vladajuće SNS i ponovo prodube svoju agoniju”, poručio je Ugljanin.

Ocjenio je i da su rezultati izbora u Bosni i Hercegovini značajni i za SDA Sandžaka jer, kako je podvukao, opstanak jedinstvene, suverene i cjelovite Bosne i Hercegovine je od vitalnog značaja za opstanak bošnjačkog naroda u Sandžaku i svuda u svijetu gdje Bošnjaci žive.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije