Uspješne Sandžaklije pravi su ambasadori sandžačke kulture u dijaspori

Komentari:12

Podijelite:

Ovih dana Sandžak sija punim sjajem, jer naši sugrađani koji žive u inostranstvu ovih ljetnjih mjeseci svoje godišnje odmore provode u svom rodnom Novom Pazaru, ali i  širom Sandžaka.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić ugostila je danas Binasu Hajrović, autoricu projekta „Binin sahan“.

Projekat „Binin sahan“ osim što predstavlja bogatu sandžačku sofru, predstavlja i kulturu, tradiciju i historiju sandžačkog naroda.

Predsjednica Vijeća istakla je da su aktivnosti porodice Hajrović, ali i svih drugih porodica u dijaspori koji promovišu život Sandžaka na zapadu od velike važnosti za narod Sandžaka.

„U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća želim da se zahvalim Binasi i njenom suprugu na projektu koji su osmislili i na taj način u velikoj mjeri doprinijeli očuvanju identiteta bošnjaka, očuvanju kulture bošnjaka“, kazala je presjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić.

Ona je takođe istakla da je Binasa Hajrović svojim projektima i pojavom pokazala kako jedna Bošnjaka može da bude i obrazovana i uspješna, uz to da ima i promoviše svoju i kulturu i svoju tradiciju.

„Bošnjačko nacionalno vijeće znači puno ljudima i u Sandžaku, ali i u dijaspori“, kazala je Binasa koja je bila pod utiskom od poziva nje i njenog cijelog tima koji rade na projektu.

„Projekat koji porodično radimo, jeste projekat koji je većim dijelom usmjeren ka očuvanju naše tradicije i kulture na očuvanju identiteta. Mi koji živimo u inostranstvu ne smijemo dozvoliti da nam tuđina postane domovina, mi tamo živimo da dajemo svoj maksimum kroz sve sfere života, kako bi smo osjetili ono što jesmo, kao bi smo živjeli onako kao smo živjeli u svojim rodnim kućama ovdje u Novom Pazaru. Mislim da većina nas koji živimo u inostranstvu  vodi računa kako ćemo odgajiti djecu, šta će ona kasnije postati, koliko ćemo ostati u okvirima svog identiteta. Kada to kažem mislim na kulturu, vjeru, ali i na kuhinju“, istakla je Binasa.

Projekat „Binin sahan“ sada broji više od 200 različitih snimaka recepata, a njihov Youtube kanal prati 100 hiljada ljudi širom svijeta. Želja im je da nastave predstavljati Sandžak svijetu, ali i napraviti knjigu recepata kojom će obuhvatiti sve ono što krasi Sandžak, kazala je Hajrović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije