Teleskop Webb otkrio nove detalje zvjezdanog rasadnika Tarantula Nebula

Podijelite:

Svemirski teleskop James Webb pružio je spektakularan i neviđen pogled na regiju formiranja zvijezda poznatu kao maglina Tarantula, piše Space.com.

Kombinacija infracrvenih instrumenata visoke rezolucije svemirskog teleskopa James Webb otkriva hiljade mladih zvijezda u zvjezdanom rasadniku, formalno nazvanih 30 Doradus, koje nisu viđene nikad prije.

Nevjerovatni novi detalj koji je otkrio svemirski teleskop vrijedan 10 milijardi dolara prikazuje plin i prašinu u maglini, kao i udaljene galaksije u pozadini.

Vrhunski novi detalj na slici znači da se Doradus 30, prvobitno nazvan Tarantula zbog svog izgleda poput pauka, sada može vidjeti kako također podsjeća na jazbinu tarantule koja se ukopa, obloženu svilom.

Fotografija je posljednja u nizu zadivljujućih slika objavljenih od JWST-a, koji je lansiran na Božić 2021. godine i koji je objavio svoje prve slike u julu. Nedavne slike uključuju savršeno oblikovan “Ajnštajnov prsten”.

Magela Tarantula nalazi se na udaljenosti od 161.000 svjetlosnih godina u Velikom Magelanovom oblaku i najsjajnije je područje za formiranje zvijezda u galaksijama najbližim našem Mliječnom putu, koje su zajednički poznate kao Lokalna grupa.

Maglina je od posebnog interesa za astronome koji proučavaju kako nastaju zvijezde. Maglina ima sličan tip hemijskog sastava kao regioni za formiranje zvezda iz vremena kada je kosmos bio star samo nekoliko milijardi godina, što nudi jedinstven uvid u to kako su se zvezde formirale u dubokoj kosmičkoj prošlosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije