16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaDruštvoVujović: Važna je svakodnjevna briga o prirodnim resursima

Vujović: Važna je svakodnjevna briga o prirodnim resursima

IzvorBETA

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović ukazala je danas na značaj svakodnjevne brige o prirodnim resursima i istakla da će naredne čitiri godine biti izgradjeno više od 60 postrojenja za preradu otpadnih voda što će značajno poboljšati kvalitet vode u rekama.

Ona je u Beogradu prisustvovala manifestaciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Save.
Vujović je navela da je današnji dan prilika da se skrene pažnja koliko su značajni vodotokovi i čiste reke, dodajući da Ministarstvo zaštite životne sredine uvek podržava ovakve akcije, pre svega, radi podizanja svesti građana o važnosti očuvanja životne sredine.

“U Posavini imamo dva međunarodno zaštićena područja, Obedsku baru i Zasavicu i stoga brigu o priobalju i vodotokovima moramo da podignemo na najviši mogući nivo”, rekla je ministarka.

Pohvalila je akciju čišćenja savskog priobalja, koju je pre nekoliko dana sprovelo preduzeće Srbijavode, naglasivši da takve akcije uvek podsete da ljudi moraju da budu odgovorniji i da ne bacaju otpad i ne prave divlje deponije na obalama reka.

“Trudimo se da čistimo divlje deponije širom Srbije, isto tako i da edukujemo građane koliko je važno upravljati otpadom na adekvatan način, kako bismo taj otpad kasnije i reciklirali u skladu sa prinicipima cirkularne ekonomije”, rekla je Vujović.

Međunarodni Dan reke Save obeležava se 1. juna u četiri države – Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, koje su 2002. godine potpisale “Okvirni sporazum o slivu reke Save”, kao osnovni dokument koji ukazuje na vrednost prekogranične saradnje vlada, institucija i pojedinaca za održivi razvoj tog područja.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA