Prezentovani rezultati arheoloških istraživanja sa bedema u muzeju „RAS“

Komentari:12

Podijelite:

U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Muzeja „Ras Novi Pazar“, održana je prezentacija rezultata arheoloških istraživanja sa prostora sjeverne tabije novopazarske tvrđave.

Prema riječima rukovodioca istraživanja, arheologa Vladana Radosavljevića, iskopavanja su vršena u tri kampanje od 2019. do 2021. godine.

Prezentaciju u Muzeju održao je korukovodilac istraživanja, arheolog Mustafa Baltić, koji ističe da je tokom istražovanja došlo do brojnih rezultata, poput pronalaska kule Džephane i baruthane, zindana, nekropola i novca, kao i pomjeranja do sad poznatih historijskih stvari.

Iskopavanja su bila podstaknuta namjerom grada Novog Pazara da izvrši revitalizaciju otkrivene kule Džephane i uređivanje prostora oko nje radi konačne prezentacije nađenih ostataka arhitekture.

Arheološka iskopavanja Sjeverne tabije Novopazarske tvrđave, koja je u tri kampanje sprovodio Muzej Ras Novi Pazar, finansirao je Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Muzej Ras Novi Pazar tokom ovog mjeseca održava brojne aktivnosti, a sljedeća aktivnost je tribina „Pazarski rock – historija i putevi“ koja će se realizovati 10. juna u 20 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije